Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вроджений сифіліс: симптоми та методи лікування для новонародженого

Як протікання сифілісу під час вагітності в майбутньому впливає на новонародженого?Вроджений сифіліс є однією з форм патологічних процесів, який виникає внаслідок зараження плоду блідою трепонемою під час антенатального періоду. Прояв патології може відбуватися як в перші дні після народження, так і в підлітковому віці.
До основної причини вродженого сифілісу належить потрапляння патогенного збудника в організм плоду у пренатальному (антенатальному) періоді його розвитку. 
 
У нормі цей збудник не в змозі проникнути скрізь захисний плацентарний бар'єр. Однак у тому випадку якщо жінка захворіла на сифіліс під час вагітності або перед її настанням, коли збудник знаходиться у тій фазі коли починає активно циркулювати по організму - шанси завдати деструктивні ураження плоду дуже високі. Відповідно якщо з моменту проходження лікування сифілісу пройшло більш ніж два роки ризики передачі інфекції плоду зменшуються.
 
Вроджений сифіліс в залежності від періоду розвитку та перебігу поділяється на декілька типів:
  1. Зараження плода: патологія діагностується після 5-го місяця з моменту запліднення. Завдяки специфічному рентгенографічному дослідженню встановлюється наявність інфільтратів в легенях, печінці або селезінці. У разі розвитку захворювання виникає викидень або дитина народжується недоношеною.
  2. Ранній вроджений сифіліс: проявляється у дітей віком до двох років. При перебігу захворювання у даному періоді клінічна картина не різноманітна симптомами. Найчастіше це поява специфічної пухирчатки, з ураженням шкірних покривів та слизових оболонок. 
  3. Пізній вроджений сифіліс (найчастіше діагностується в пубертатному періоді).
Кожен з цих типів маю свою специфічну клінічну картину та ризики розвитку тяжких ускладнень. 
Щодо пізнього вродженого сифілісу, то даний етап розберемо далі детальніше.

Тріада Гатчінсона

Являє собою симптомокомплекс який є характерним для пізнього вродженого сифілісу: інтерстиціальний дифузний кератит, глухота та зуби Гатчінсона.
  1. Кератит: проявляється підвищеною реакцією на світло (світлобоязнь), блефароспазмом, постійною сльозотечею з наступним помутнінням рогівки. На початку процес ураження локалізується по краях ока, далі йде його розповсюдження. Зір при відсутності лікування повністю втрачається.
  2. Глухота: виникає внаслідок розвитку сифілітичного лабіринтиту з ураженням VIII пари черепних нервів. Найчастіше ураження виникає у дівчат віком 8-15 років. На початку турбують скарги на шум у вухах, запаморочення. Ураження є двостороннім.
  3. Зуби Гатчінсона: різці набувають специфічної форми. Зуби недорозвинуті з вільними краями, а проміжки між ними є досить широкими. 
Не частими випадками є одночасна поява тріади. 

Діагностика та лікування

Методи діагностики залежатимуть від віку дитини та тяжкості перебігу захворювання. Так для підтвердження діагнозу найчастіше проводять:
  1. Мікроскопічне обстеження вмісту пухирців на шкірних покривів.
  2. Серологічна діагностика.
  3. Метод ПЛР-діагностики, з метою виявлення в організмі ДНК збудника.
Для виявлення змін в органах проводять рентгенографію, УЗД, ЕКГ.
 
Методи лікування також будуть залежати від віку дитини, наявності ускладнень та специфічних проявів. Так найпоширеніша терапія включає призначення антибактеріальної терапії, полівітамінних комплексів та імуностимуляторів.
Чим раніше діагностувати порушення, тим вищі шанси на лікування.
 
З метою запобігання вродженого сифілісу в обов'язковому порядку проводиться комплекс дій, який складається з профілактичних заходів до та після пологів. 
Однією з найважливіших цілей профілактики є виявлення інфекції та якісне лікування жінок до та під час вагітності. При виявленні сифілісу у вагітної та при ранньому початку лікування, у більшості випадків відсутні причини для переривання вагітності. 
 
Після народження дитини, проводиться ряд лабораторних досліджень, огляд суміжних спеціалістів, при необхідності проводиться лікування з наступним спостереженням. Зазначимо, що при дотриманні всіх рекомендацій лікаря та призначеного лікування високі шанси, що дитина народиться здоровою. 
 
У тому випадку, якщо жінка раніше перехворіла на сифіліс, була знята з обліку з відповідним проходженням декількох років та завагітніла, рекомендується пройти профілактичний курс лікування. 
 
Спеціалісти наголошують, що вагітність потрібно планувати, тобто до її настання майбутні батьки повинні пройти всі необхідні дослідження, щоб виключити передачу інфекційних та спадкових захворювань дитині.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм