Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вплив COVID-19 на дитячий організм

Вплив COVID-19 на дитячий організмВ Україні хворі на коронавірус діти становлять 2% від загальної кількості хворих. Тобто діти також хворіють. І перебіг інфекції може мати різні прояви та ступені тяжкості. Розберемо, які симптоми найчастіше виникають при розвитку COVID-19 у дітей та які методи зменшать ризики розвитку патології.

Чому у дітей зараження коронавірусом відбувається рідше?

Вчені з Університету Вандербільта зазначили, що у дітей в організмі рівень рецепторного білка набагато нижчий, який є необхідним для потрапляння коронавірусу в дихальні шляхи, насамперед легені. Також низький рівень спостерігається серед ферменту, який є важливим для формування багатьох вірусів, й COVID-19 не є виключенням.

На розвиток яких симптомів у дитини варто звернути увагу батькам?

  1. Підвищення температури тіла.
  2. Слабкість, плаксивість та сонливість.
  3. Почервоніння очей.
  4. Втрата нюху.
  5. Діарея.
  6. Різкий кашель (можлива поява й нежиті).
  7. Больові відчуття в області легень.
У більшості випадків вірус легко виводиться з дитячого організму, тобто інфекційний процес є набагато коротшим. Однак це не означає, що дитина не може заражати інших, навіть якщо симптоми відсутні. Також не виключають ймовірність формування сильної імунної відповіді до COVID-19 навіть при легкій або безсимптомній формі.
 
Варто звертати увагу на функцію дихання.
Норма частоти дихання за 1 хвилину:
  • у дітей 0-2 місяці - до 60;
  • у дітей 2-12 місяців - до 50;
  • у дітей 1-5 років - до 40;
  • у дітей старше 5 років та дорослих - бажано до 20, але точно не вище 25. 
У групу ризику входять діти з хронічними патологіями та вадами розвитку, а також малюки до одного року, у такому випадку навіть при легкому перебігу проводиться госпіталізація. Симптоми є неоднозначними, однак при виникненні у новонародженого високої температури, розвитку монотонного постійного крику, зригування, відмови від їжі, задухи та кашлю - це вже є сигналом до викликання швидкої допомоги. До критичних станів належить втрата свідомості, безперестанне блювання, поява геморагічного висипу. Насиченість крові киснем при цьому нижче 92%. 

Чого не варто робити

Наразі в країні існує досить серйозна проблема на фоні пандемії у вигляді самолікування COVID-19. Дорослі самостійно призначають гормони, препарати, які розріджують кров, антибіотики, які не мають впливу на вірус, комбінують по декілька видів вітамінів. Такі дії не тільки не ефективні, але й можуть спричинити захворювання, яке пов'язане з побічними діями вживаних медикаментів. 
Інколи при коронавірусі необхідна одна дія - це стежити пильно за станом дитини. Будь-які препарати призначає виключно лікар!

Яких мір профілактики дотримуватися?

Дітям, також як і дорослим необхідно продовжувати дотримуватися гігієни рук та кашлевого етикету. Обов'язково притримуватися графіку вакцинації, з метою захисту від інших бактерій та вірусів. За рекомендаціями ВООЗ носити маску до п'яти років не обов'язково, хоча дитина повинна бути обізнана у сформованій ситуації, і розуміти для чого виконують ті чи інші міри запобігання. 
Будьте обачні та слідкуйте за станом вашої дитини, й при виникненні будь-яких нетипових симптомів одразу ж попередьте лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм