Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

COVID-19: фактори ризику та основні помилки, яких припускаються хворі

COVID-19: фактори ризику та основні помилки, яких припускаються хворіКількість інфікованих коронавірусною інфекцією невпинно зростає, хтось під пильним наглядом лікаря лікується вдома, а для когось не вистачає ліжок у медичному закладі. Розберемо, як поводити себе знаходячись на лікуванні в домашніх умовах, та кому необхідно ретельніше дбати про свій захист.

Лікування в домашніх умовах

У тому випадку, якщо захворювання протікає з симптомами, які більш схожі до звичайного ГРВІ, тобто нежить, невисока температура, біль у горлі, хворий може перебувати вдома під наглядом медичного працівника. 
Однак, люди які входять в групу ризику, тобто мають цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, онкологію повинні обов'язково звернутися до лікаря навіть за досить легкого перебігу хвороби.
Лікарі також радять почати вакцинуватися проти грипу та пневмококу, аби захиститися і від вірусів, і від бактерій, які викликають запалення легень. 
 
Помилки, які роблять пацієнти лікуючись у домашніх умовах:
  1. «Вилежування» весь період захворювання: при відсутності тяжкого перебігу коронавірусу не варто постійно лежати, оскільки це призводить до розвитку застійної пневмонії коли при відсутності руху слиз у верхніх дихальних шляхах накопичується у великих кількостях, й мікроорганізми, що перебувають на поверхні їх слизової оболонки «спускаються» глибше уражаючи легені. У помірній кількості рух спричиняє циркуляцію кисню в крові, що позитивно впливає на легені.
  2. Паніка: стрес, який спричиняється підтвердженим діагнозом «ковід» негативно відбивається на імунній системі, задовільний стан якої наразі стає просто життєво необхідним.
  3. Самостійне вживання антибіотиків (особливо на ранній стадії захворювання): по-перше, антибіотики не впливають на вірус, а по-друге, високий ризик розвитку антибіотикорезистентності, що надалі може призвести до певних ускладнень.   
  4. Звернення у стаціонар без показів та відповідних критеріїв важкості або навпаки легковажність, коли хворий упродовж двох тижнів самостійно приймає жарознижувальні, що спричиняє потрапляння у стаціонар у край тяжкому стані.  

Фактори ризику тяжкого протікання коронавірусної інфекції

Вважається, що незалежними факторами ризику є хронічна обструктивна хвороба легень, цукровий діабет, гіпертензія.
Всі ці захворювання спричиняють довготривале фізичне відокремлення вірусу від цільового продукту (елімінацію) та входять в першу групу ризику. Розглянемо детальніше:
  1. Ожиріння: метаболічні порушення викликають системне запалення низького ступеня вираженості, спричиняє посилене вивільнення цитокінів під впливом такого гострого провокуючого фактора, як вірусна інфекція.  
  2. ХОЗЛ або тютюнопаління. 
  3. Чоловіча стать: підвищений ризик розвитку важкої форми захворювання в порівнянні з жінками спричиняється прямим зв'язком з ендокринною системою, оскільки для транскрипції гена, що активує вірусний S-білок необхідна активність андрогенового рецептора.  
  4. Похилий вік: слабкість організму характеризується розладами системного характеру, які призводять до зниження фізіологічних резервів.  Зв'язок між синдромом старечої астенії й інфекційним захворюванням може бути обумовлений загальними факторами, які знижують імунітет. 
Також розвиток ускладнень тісно взаємопов’язаний з імунною реакцією хворого. Лікарі не виключають тяжкий перебіг COViD-19 у людей з відсутністю патологій. Тобто, важка пневмонія може розвинутись і в пацієнтів без хронічних захворювань, які стежать за своїм харчуванням, і загалом ведуть здоровий спосіб життя. 
 
Зазначимо, що кількість хворих з важким перебігом корона вірусної інфекції значно більшає. Все більше пацієнтів в медичних закладах потребують кисневої підтримки, інтенсивного лікування, постійного моніторингу показників та стану. 
Спеціалісти проводять зв’язок з початком ускладнень на другий тиждень хвороби. Початок захворювання може характеризуватися  температурою невисоких показників, але дуже вираженою слабкістю, болями у м'язах, суглобах та нестерпним головнім болем, шлунково-кишковими розладами. 
Смак та нюх може мати різний ступінь порушення. 
Кашель не завжди може бути присутнім, однак при його наявності він набуває затяжного та інтенсивного характеру.  Поява задухи, свідчить про велику площу ураження. Не є виключенням розвиток фіброзних змін у легенях, що відбивається на подальшу якість життя. 
 
Пам’ятайте, самолікування або ігнорування проблеми тільки ускладнює перебіг захворюванням. Не відкладайте звернення до лікаря, оскільки тільки спеціаліст проведе грамотну та необхідну діагностику з визначенням захворювання, будь то ГРВІ чи COVID-19, та призначить відповідне лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм