Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірус папіломи людини: у чому полягає необхідність вакцинації

Вірус папіломи людини: у чому полягає необхідність вакцинаціїОсновна небезпека вірусу папіломи людини це здатність провокувати онкологічні процеси, як у чоловіків, так і у жінок. Розберемо, які методи запобігання ВПЛ є основними, так які симптоми вказують на появу порушення.
 
Вірус папіломи людини являється найбільш розповсюдженою інфекцією, яка передається статевим шляхом. Назва ВПЛ об’єднує понад 150 видів вірусів. Частина з них проявляється на шкірному покриві у вигляді бородавок та папілом, а інші уражають статеві органи. Існують й типи вірусів які здатні провокувати розвиток раку статевих органів, ротової порожнини або горла, найнебезпечніші з них 16 та 18 типи – провокують у 70% рак шийки матки у жінок.
 
Зараження інфекцією найчастіше відбувається статевим шляхом, рідше побутовим, наприклад через предмети особистої гігієни. Навіть використання презервативу не гарантує запобігання передачі інфекції, оскільки він не покриває всієї геніальної зони. 
У дітей зараження відбувається під час пологів, коли мама має папіломавірус.

Фактори ризику

Спровокувати зараження папіломовірусною інфекцію можуть наступні фактори:
  • переохолодження;
  • ранній початок статевого життя або його безладний характер;
  • медичні маніпуляції;
  • зниження імунітету (шкідливі звички, супутні хронічні та гострі захворювання). 

Симптоми

Небезпека ВПЛ полягає у тому, що вона може себе ніяк не проявляти, відповідно людина не здогадується про наявність у себе інфекції й заражає інших. 
 
До загальних проявів захворювання можна віднести наступні стани:
  • больові відчуття при статевому акті;
  • поява висипань на тілі та в області статевих органів;
  • незвичні виділення.
Також на присутність вірусу в організмі вказує поява генітальних кондилом (навколо ануса, на статевих органів), бородавок та бляшок білого кольору, які локалізуються в ротовій порожнині.

Діагностика та лікування

Носійство ВПЛ виявляють за допомогою проведення лабораторних досліджень: ПАП-тест, кольпоскопія, ПЛР-метод, біопсія. 
Лікування поводиться у разі виявлення носійства ВПЛ з формуванням патологічних змін шийки матки. Проводиться видалення ураженої ділянки. 
Усунення кондилом на шкірному покриві відбувається за допомогою лазера, електрокоагуляції або кріодеструкції. 

Вакцинація проти ВПЛ

Більш ніж половина населення є носіями вірусу папіломи людини (85%), через два роки згідно з дослідженнями вірус самостійно зникає. Існує можливість його присутності й надалі приблизно у 9% жінок. Не є виключенням й повторного зараження, при зниженні рівня імунітету.
ВООЗ рекомендує вакцинуватися до початку статевого життя (9-12 років), це дає можливість у 90% запобігти появі раку статевих органів у чоловіків та жінок, рота та горла.
Оскільки щеплення від ВПЛ не входить в національний календар щеплень, батьки повинні самостійно потурбуватися щодо цього питання.
Також навіть при пізньому проведенні вакцинування ризик розвитку раку значно зменшується, хоча саму інфекцію не усуває. 
Вакцинація протипоказана у разі наявності алергічної реакції, вагітності та періоду лактації, побічних ефектів після попереднього щеплення. До тимчасових проти показів належать патології в стадії загострення.

Профілактика

Вакцинація належить до первинного способу профілактики захворювання.
До вторинних методів належать: проходження проф. оглядів, зміцнення імунітету, здорове харчування та відсутність шкідливих звичок, культура статевого життя. 
 
Пам’ятайте, що ВПЛ може викликати зміни у клітинах на рівні ДНК, провокуючи розвиток злоякісного процесу. Відповідно проведення вакцинації допоможе знизити ризик розвитку онкології.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм