Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Легіонельоз: причини ураження легень

Хвороба легіонерів: причини ураження легеньПитання по можливий спалах легіонельозу постало після зняття карантинних заходів та відкриття готелів, басейнів. Чому? Далі з’ясуємо.
Легіонельоз або хвороба легіонерів – це інфекційне захворювання техногенної природи, яке характеризується розвитком клінічної картини по типу атипової пневмонії. Легіонельоз відносять до захворювань розвинутих країн, внаслідок доступу до можливостей реалізації аерогенного зараження (кондиціонери, вентиляційні системи, сучасне душове обладнання, очищувачі повітря та ін.).
Сприйнятливість до захворювання загальна, тобто хворіти можуть, як діти, так і дорослі. Чоловіки та особи похилого віку, за статистикою хворіють частіше.
 
Зазначимо, що назва захворювання виникла внаслідок спалаху невідомого на той час гострого респіраторного захворювання у 1976 році серед учасників конгресу організації Американський легіон. Тоді кількість хворих становила 221 з 4500 присутніх, померлих 34 особи.

Причини захворювання та шляхи зараження

Збудником захворювання є Legionella pneumophila, яка живе в водному та ґрунтовому середовищі. У водних системах розмноження та «функціонування» відбувається при температурі 20-50°C.
 
Зазвичай зараження відбувається при вдиханні дрібного водного аерозолю, тобто повітряно-крапельним шляхом методом аерозольного механізму. Не є виключенням повітряно-пиловий (через ґрунт) шлях потрапляння інфекції при будівельних або земляних роботах у вологому ґрунті. Зараження від хворої людини до здорової не спостерігалося. 
 
Легіонельоз належить до типу техногенних інфекційних захворювань внаслідок інфекцій, які мали стрімке поширення через збільшення використання водяних систем. При функціонуванні яких утворюється дрібнодисперсний аерозоль, який може містить збудник інфекції (легіонели). Тобто коли при роботі приладів водопостачання не забезпечується правильне технологічне обслуговування або воно взагалі відсутнє – в них виникає підвищене розмноження легіонел. 

Клінічні прояви

Інкубаційний період в загальному становить 2-10 днів. При потраплянні в організм людини аспіраційним шляхом, уражаються різні відділи дихальних шляхів, частіше нижні бронхіоли та альвеоли.
 
Розрізняють два типи протікання захворювання:
  • лихоманка Понтіак: характерний легкий перебіг, який має певну схожість з симптомами ГРВІ. Протягом двох-п’яти діб тримається температура, виникає кашель, сухість та біль у горлі, біль у м’язах(інкубаційний період від пару годин до двох діб);
  • власне легіонельоз: протікає у формі тяжкої пневмонії, з високими ризиками летального результату (інкубаційний період 2-10 діб). 
При попаданні бактерії в легені людини виникає легіонельозна пневмонія, яка супроводжується головним болем та больовими відчуттями у грудній клітці, ознобом, слабкістю та високою температурою. Основним ускладненням виниклого стану є розвиток дихальної недостатності, з високим ризиком настання летального результату. 
 
До групи ризику з розвитку складного перебігу відносять:
  • людей похилого віку;
  • курців;
  • дітей старше 8 років;
  • алко- та наркозалежних.

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі клінічних проявів та збору анамнезу. Додатково призначаються лабораторні аналізи крові, ПЛР-метод, рентгенографія та бактеріологічний метод (виділення збудника шляхом взяття плевральної рідини, харкотиння).
 
Основою лікування є призначення антибактеріальної терапії, тривалість якої залежатиме від стадії тяжкості. Для корекції гіпоксії застосовують оксигенотерапію. При розвитку ускладнень призначають протишокові препарати (при кровотечі та інтоксикації) та проведення гемодіалізу.
 
Специфічної профілактики легіонельозу, як такої не існує. Однак спеціалісти рекомендують звернути увагу на правильну експлуатацію кондиціонерів, які влітку охолоджують повітря, а взимку підтримують комфортну температуру, адже там утворюється конденсат, який є чудовим джерелом для розмноження легіонел.
Також власникам підприємств, приватних осель, де використовуються згадані водні системи потрібно правильно та ефективно проводити дезінфекцію водних резервуарів (термічну чи хімічну).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм