Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Туберкульоз: як його діагностування ускладнюється коронавірусом

Туберкульоз: як його діагностування ускладнюється корона вірусомОкрім наявної пандемії корона вірусної інфекції високі ризики виникнення загрози епідемії туберкульозу. Це підтверджується статистичними даними за перші пів року 2020 р. Випадків діагностування туберкульозу набагато менше ніж минулого сезону, що свідчить не про зменшення кількості хворих, а про малу кількість невиявлених випадків, що призведе до великого відсотка розповсюдження. Це можливо пояснити тимчасовим зупиненням основної діагностики через COVID-19. Розберемо, які основні симптоми туберкульозу та шляхи передачі патології.
Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу (паличка Коха). Вона найчастіше вражає органи дихання, однак не є виключенням проявів патології майже в усіх органів та систем організму.
Проблема туберкульозу наразі є гострим питанням для системи охорони здоров‘я України. Це спричиняється й ігноруванням перших симптомів та обов’язкових профілактичних методів обстеження (особливо при входженні в групу ризику) хворим.
Заразитися туберкульозом здорова людина може повітряно-крапельним, харчовим та контактними шляхами. 

Класифікація

Різновидів туберкульозу існує велика кількість. В першу чергу захворювання розділяється на відкриту та закриту форму. Для відкритої форми характерно виділення збудника у зовнішнє середовище при кашлі або чханні, при цьому загрожуючи зараженню здорових людей. При закритій формі збудник (паличка Коха) не виділяється зовні та живе у тканинах хворого. 
Також, якщо туберкульоз виникає вперше його діагностують як первинну форму. При повторному виникненні (вторинна форма), туберкульоз поділяють на легеневий та поза легеневий (уражатися може головний мозок, кишківник, кістки, шкірний покрив та очі й ін.).
 
В підвищену зону ризику по захворюваності на туберкульоз входять:
  • ВІЛ-інфіковані;
  • контактні з хворими на туберкульоз;
  • наявність в анамнезі патологій, що спричиняють послаблення імунітету;
  • особи, які зловживають алкоголем, наркотичними засобами, а також курці;
  • особи без визначеного місця проживання (бездомні) або які перебувають за межею бідності;
  • пацієнти психіатричних закладів;
  • в’язні та особи, які звільнилися з ув’язнення.

Симптоми

Тривалий час туберкульоз має скритий перебіг, характеризуючись загальними проявами погіршення самопочуття. Внаслідок цього хворий або взагалі не звертає увагу на свій стан, або починає лікувати застуду. Також симптоми будуть залежати від того, який орган уражений. До проявів ураження легень належить поява:
  • кашлю (понад двох тижнів);
  • больових відчуттів у грудній клітці;
  • задишки;
  • кровохаркання (при прогресуванні захворювання).
До загальних симптомів туберкульозу (незалежно від ураженого органу) будуть належати симптоми у вигляді нічної пітливості, стрімкої втрати ваги, загострення рис обличчя, загальної слабкості та підвищення температури.

Діагностика

Захворювання діагностується за допомогою проведення флюорографії, рентгенографії, КТ та МРТ, досліджень біологічних виділень під мікроскопом та біопсії. Дітям проводиться проба Манту, для з’ясування чи є імунітет проти туберкульозу.

Лікування

Хворому на туберкульоз призначають протитуберкульозні препарати. Курс лікування триває не менше шести місяців, а у випадку мультирезистентної форми не менше двох років.
Також терапія доповнюється проведенням фізіотерапії, призначенням висококалорійного правильного харчування та симптоматичної терапії.

Профілактика

З метою зниження ризиків захворювання на туберкульоз важливо укріпляти свій імунітет, дотримуватися здорового способу життя та проводити вакцинацію.
Пам’ятайте, що самолікування є забороненою методикою, при розвитку хоча б одного із симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря. Адже при відсутності лікування хворі на туберкульоз можуть жити протягом кількох років, заражаючи при цьому оточуючих.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм