Перевозка больных
Сервіс запису паціентів

Рециркуляторы

Сальмонельоз: симптоми та методи лікування

Сальмонельоз: симптоми та методи лікуванняСальмонельоз одна з найпоширеніших кишкових інфекцій, яка провокує харчове отруєння. Бактерії роду Salmonella дуже комфортно себе почувають в людському організмі та при цьому, можуть спочатку ніяк не проявляти себе.

Сальмонельоз– інфекційна патологія гострого характеру, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту.

Сальмонела належить до роду бактерій, які здатні існувати без доступу кисню.

Передача інфекції відбувається фекально-оральним шляхом, а переносниками можуть бути тварини (риби, птиці). Тому, найчастіше людина заражається при вживанні інфікованої води або через харчові продукти.

Класифікація

Залежно від типу інфекції:
  • Гастроінтестинальний (відбувається ураження шлунка та тонкого кишківника):
  • гастритний сальмонельоз: легко протікає та характеризується швидким розвитком симптомів. Хворого турбують болі в животі, блювота, слабкість, головний біль, діарея відсутня;
  • гастроентеритний: висока температура, біль у животі, нудота та блювота, ломота в тілі, діарея (виділення водянисті та піняться);
  • гастроентероколітний: біль у животі, несправжні позиви до дефекації, але при цьому відбувається рясне випорожнення з кров'ю та слизом.
  • Генералізований:
  • тифоподібний: нудота, блювання та пронос з'являються перші, далі виникає висока температура, слабкість, можливі висипи на шкірі;
  • септичний: відбувається ураження шлунка та кишківника, з відповідними симптомами. Далі хворого починає лихоманити, також можуть утворюватися гнійні вогнища в легенях, нирках та інших органах.
  • Бактеріовиділення:
  • гостре;
  • хронічне;
  • транзиторне (перехідне).
Інкубаційний період сальмонельозу становить від декількох годин до 6-7 діб.

Діагностика


Лікар проводить огляд з вислуховуванням скарг та зібранням анамнезу. Основними методами діагностики є:
  • лабораторні аналізи крові;
  • виявлення бактерій з блювотних та калових мас;
  • бактеріальний посів крові;
  • серологічна діагностика.

Лікування


Основою лікування є антибактеріальна терапія та призначення інфузійної терапії (введення сольових розчинів з метою ліквідації зневоднення та виведення токсинів).

Також необхідно дотримуватися дієти.

Ускладнення

  • зневоднення організму;
  • розвиток ниркової недостатності;
  • стрімке зниження маси тіла;
  • поширення інфекційного процесу на інші органи.
Міфи про сальмонельоз
  1. Джерелом захворювання є яйця: насправді джерелом інфекції будуть кури, у сирих яйцях сальмонели немає. Бактерія може потрапляти на шкаралупу яєць з курячим послідом.
  2. При заморожуванні м'яса – бактерія загине: сальмонела характеризується своєю витривалістю. У морозилці вона може, зберігати свою життєздатність до пів року.
  3. Вилікувати сальмонельоз можна самостійно: займатися самолікуванням протипоказано.  Сальмонельоз – це важке інфекційне захворювання, й при неправильному лікуванні хвороба може перейти в приховану форму.

 Профілактика

  1. Дотримання правил гігієни (мити руки після туалету, відвідування громадських місць).
  2. Термічна обробка їжі.
  3. Не вживати сиру воду.
  4. Перевірка терміну придатності вживаних харчових продуктів.
  5. При приготуванні їжі використовуйте для кожного виду продукту свій ніж та обробну дошку.
Пам'ятайте про правила безпеки та пильно ставтеся до того, що ви вживаєте.  У разі виникнення симптомів сальмонельозу негайно зверніться за допомогою!

Автор: Наталія Холявицька
Хотите получать новые статьи на почту?

Поиск клиники




Алкофарм