Сальмонельоз: симптоми та методи лікування
Сальмонельоз одна з найпоширеніших кишкових інфекцій, яка провокує харчове отруєння. Бактерії роду Salmonella дуже комфортно себе почувають в людському організмі та при цьому, можуть спочатку ніяк не проявляти себе.
Сальмонельоз– інфекційна патологія гострого характеру, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту.
Сальмонела належить до роду бактерій, які здатні існувати без доступу кисню.
Передача інфекції відбувається фекально-оральним шляхом, а переносниками можуть бути тварини (риби, птиці). Тому, найчастіше людина заражається при вживанні інфікованої води або через харчові продукти.
Лікар проводить огляд з вислуховуванням скарг та зібранням анамнезу. Основними методами діагностики є:
Основою лікування є антибактеріальна терапія та призначення інфузійної терапії (введення сольових розчинів з метою ліквідації зневоднення та виведення токсинів).
Також необхідно дотримуватися дієти.
Автор: Наталія Холявицька
Сальмонельоз– інфекційна патологія гострого характеру, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту.
Сальмонела належить до роду бактерій, які здатні існувати без доступу кисню.
Передача інфекції відбувається фекально-оральним шляхом, а переносниками можуть бути тварини (риби, птиці). Тому, найчастіше людина заражається при вживанні інфікованої води або через харчові продукти.
Класифікація
Залежно від типу інфекції:- Гастроінтестинальний (відбувається ураження шлунка та тонкого кишківника):
- гастритний сальмонельоз: легко протікає та характеризується швидким розвитком симптомів. Хворого турбують болі в животі, блювота, слабкість, головний біль, діарея відсутня;
- гастроентеритний: висока температура, біль у животі, нудота та блювота, ломота в тілі, діарея (виділення водянисті та піняться);
- гастроентероколітний: біль у животі, несправжні позиви до дефекації, але при цьому відбувається рясне випорожнення з кров'ю та слизом.
- Генералізований:
- тифоподібний: нудота, блювання та пронос з'являються перші, далі виникає висока температура, слабкість, можливі висипи на шкірі;
- септичний: відбувається ураження шлунка та кишківника, з відповідними симптомами. Далі хворого починає лихоманити, також можуть утворюватися гнійні вогнища в легенях, нирках та інших органах.
- Бактеріовиділення:
- гостре;
- хронічне;
- транзиторне (перехідне).
Діагностика
Лікар проводить огляд з вислуховуванням скарг та зібранням анамнезу. Основними методами діагностики є:
- лабораторні аналізи крові;
- виявлення бактерій з блювотних та калових мас;
- бактеріальний посів крові;
- серологічна діагностика.
Лікування
Основою лікування є антибактеріальна терапія та призначення інфузійної терапії (введення сольових розчинів з метою ліквідації зневоднення та виведення токсинів).
Також необхідно дотримуватися дієти.
Ускладнення
- зневоднення організму;
- розвиток ниркової недостатності;
- стрімке зниження маси тіла;
- поширення інфекційного процесу на інші органи.
- Джерелом захворювання є яйця: насправді джерелом інфекції будуть кури, у сирих яйцях сальмонели немає. Бактерія може потрапляти на шкаралупу яєць з курячим послідом.
- При заморожуванні м'яса – бактерія загине: сальмонела характеризується своєю витривалістю. У морозилці вона може, зберігати свою життєздатність до пів року.
- Вилікувати сальмонельоз можна самостійно: займатися самолікуванням протипоказано. Сальмонельоз – це важке інфекційне захворювання, й при неправильному лікуванні хвороба може перейти в приховану форму.
Профілактика
- Дотримання правил гігієни (мити руки після туалету, відвідування громадських місць).
- Термічна обробка їжі.
- Не вживати сиру воду.
- Перевірка терміну придатності вживаних харчових продуктів.
- При приготуванні їжі використовуйте для кожного виду продукту свій ніж та обробну дошку.
Автор: Наталія Холявицька