Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кишкова інфекція: симптоми та методи лікування

Кишкова інфекція: симптоми та методи лікуванняКишкова інфекція одна з найчастіших та поширених хвороб, яка може стати причиною дуже серйозних ускладнень.

Кишкові інфекції- це група захворювань, які з'являються шляхом попадання в шлунково-кишковий тракт вірусів або бактерій. 

Шляхи зараження

  • фекально-оральний;
  • контактно-побутовий;
  • харчовий.

Причини

 
Джерело інфекції - це хворі люди або носії збудника, які не мають яскравої клінічної картини.
 
Зараження може відбуватися через вживання поганої питної води, не вимитих овочів або фруктів, зіпсованих продуктів харчування, укуси комах або при недотриманні правил гігієни.
 
Збудники інфекції:
  • бактерії (сальмонела, стафілокок, кишкова паличка);
  • віруси (ротавірус, ентеровірус, аденовірус).

Симптоми

  • підвищення температури;
  • блювота;
  • больові відчуття в животі;
  • діарея;
  • метеоризм;
  • слабкість;
  • бліда шкіра;
  • симптоми інтоксикації;
  • зневоднення.
Симптоми можуть по-різному комбінуватися, в залежності від збудника.

Інкубаційний період кишкової інфекції триває від декількох годин (5-6 годин) до декількох днів (2-3 діб).

При ранній появі симптомів інфекція буде протікати складніше.  Найбільш уразливі люди похилого віку, люди з порушенням імунітету та ті, що страждають на алкоголізм, а також діти.
 

Ускладнення

  • порушення роботи нирок;
  • порушення згортання крові.

Діагностика


В першу чергу проводиться диференціальна діагностика.  Потрібно виключити апендицит та отруєння.

Далі після збору анамнезу та огляду, робиться бак посів блювотних мас або калу.  Також призначають серологічне дослідження крові.
 

Лікування

 
Лікування буде залежати від виду збудника.

З медикаментозних препаратів призначаються антибіотики (для знищення мікроорганізмів), ентеросорбенти (для поглинання токсинів).  Також дуже важливим етапом є відновлення мікрофлори кишківника за допомогою біфідобактерій.

Хворому дуже важливо дотримуватися дієти (виключити смажене, жирне та солоне) й пити багато води.
 

Профілактика

  1. Дотримуватися правил гігієни (мити руки перед їжею, після відвідування туалету, перебування в громадських місцях).
  2. Мити продукти харчування.
  3. Не вживати їжу з закінченням терміну придатності.
  4. Ретельно готувати їжу.
  5. Не вживати воду з водойм.
При виявленні перших ознак кишкової інфекції, негайно зверніться до лікаря.  Ви можете бути джерелом інфекції для оточення.  Не займайтеся самолікуванням, навіть якщо вам здається, що ваш стан не критичний. 

Пам'ятайте, це небезпечно.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм