Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Туберкульоз: соціальна хвороба

Туберкульоз: соціальна хвороба Коли чуєш згадку про туберкульоз, у голові відразу з’являється ряд асоціацій: легені, кашель, мокротиння, зараження, як найвіддаленіша дистанція. Наскільки соціум обізнаний в даному питанні?

Чи завжди така жахлива хвороба вирізняється ураженням легень, та жахливим кашлем?

Насправді, ні! Існує декілька видів ураження організму. Так, найчастіше патологічний процес локалізується в легенях (легеневий туберкульоз), але також може уражатися інші органі тіла (позалегеневий туберкульоз) — мозкові оболонки, нирки, шкіра, печінка, кістки. Туберкульоз кісток займає друге місце по частоті після аналогічного захворювання з боку легень.

Захворювання розвивається при перенесенні мікобактерій туберкульозу з первинного осередку гематогенним шляхом. Запалення починається з кісткового мозку. Прогресуюче запалення поширюється на суглоб з утворенням нових туберкульозних вогнищ у тканинах суглобової сумки з подальшим їх сирнистим розпадом і руйнуванням суглобових хрящів і прилеглих ділянок кісткової тканини.

На початку захворювання хворі скаржаться на погіршення апетиту, швидку стомлюваність. Відзначається зниження маси тіла,постійна субфебрильна температура тіла.

При ураженні туберкульозом кінцівки, спочатку порушується її функція,приєднуються біль при ходьбі, нахилах тулуба. Хвороба розвивається поступово та повільно. При огляді такого пацієнта помітна атрофія м'язів однієї з кінцівок. У міру прогресування захворювання відбувається посилення всіх симптомів. При позитивній туберкуліновой пробі ці ознаки об'єднуються в синдром загальної туберкульозної інтоксикації.

Для діагностики туберкульозу кісток застосовується аналізи, спрямовані на виявлення збудника, рентгенологічне дослідження легенів і ураженого відділу скелета. Також додатково можуть призначити магнітно-резонансну томографію.

Лікування проводиться за допомогою специфічних антибактеріальних препаратів.

В окремих випадках основним методом лікування, є хірургічне втручання. З метою реабілітацію виконуються фізіотерапевтичні процедури.

Основним правилом профілактики туберкульозу та всіх його форм є протитуберкульозна вакцинація дітям відповідно до національного календаря щеплень і планові туберкулінові проби. Також суттєву роль відіграє соціально-освітня робота в даному питанні.

Тому будьте обізнані, турбуйтеся про себе та свій імунітеті.

Джерело:  itmed.org

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм