Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми аутоімунного захворювання

Основні симптоми аутоімунного захворюванняАутоімунне захворювання являє собою стан, при якому імунна система помилково атакує здорові клітини тіла. Тобто якщо в нормі вона захищає організм від захворювань та інфекцій створюючи специфічні клітини, що пошкоджують чужорідні агенти, то при певному порушенні відбувається зворотна реакція. Так спостерігається ураження власних частин тіла, оскільки імунна система сприймає їх за «чужинців». Під час такої реакції вивільняються білки, звані аутоантитіла, які атакують здорові клітини.

До найбільш поширених різновидів аутоімунного захворювання можна віднести цукровий діабет 1 типу, хворобу Крона, ревматоїдний артрит, псоріаз.
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на осіб вікової категорії від 14 до 45 років, переважно жінок.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме може викликати аутоімунне захворювання. Однак спеціалісти пов’язують це з рядом можливих факторів, при впливі яких певна група осіб мають вищі ризики захворіти.
Ці фактори включають:
  • Спадковий фактор.
  • Надмірний вплив сонячного світла.
  • Вплив бактеріальних та вірусних інфекцій.
  • Неправильне харчування.
  • Ожиріння.
  • Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотиків, гіпотензивних, побічні ефекти статинів).
  • Шкідливі звички.

Характерні ознаки

  1. Набряк.
  2. Швидка стомлюваність.
  3. Запаморочення.
  4. Біль в м'язах.
  5. Порушення концентрації.
  6. Оніміння та поколювання в кінцівках.
  7. Випадіння волосся та висипання на шкірі.
Не є виключенням коли симптоми можуть то зникати, то з’являтися знову. Дані стани називаються ремісією та загостренням, й спостерігається при деяких аутоімунних захворюваннях, включаючи псоріаз та ревматоїдний артрит.

Діагностика та тактика лікування

Для визначення діагнозу важливо провести ретельну діагностику, адже симптоми аутоімунних захворювань часто збігаються, що ускладнює сам процес обстеження.
Методи діагностики включають проведення розширеного лабораторного дослідження крові, сечі та візуалізаційно - УЗД, МРТ, рентгенографії, для визначення видимих ознак захворювання.
 
Специфічного лікування для аутоімунних захворювань не існує. Різноманітні види терапії будуть направлені на контролювання симптомів та безпосередньо відповіді імунної системи.
Медикаментозне лікування призначатиметься в залежності від типу аутоімунного розладу, його серйозності та симптомів. До прикладу це можуть бути препарати які пригнічуватимуть надмірну імунну реакцію, типу стероїдів. Додатково це можуть бути протизапальні та нестероїдні протизапальні засоби. Внутрішньовенний імуноглобулін, препарат крові, що складається з антитіл, може допомогти відкоригувати імунну систему, не припиняючи її нормальну функцію.
 
Окрім ліків, лікар може запропонувати змінити особисті звички як частину лікування. Це включатиме в тому числі й відмову від шкідливих звичок, фізичну активність та правильне харчування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм