Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лімфаденопатія: коли збільшення лімфатичних вузлів повинно викликати занепокоєння?

Лімфаденопатія: коли збільшення лімфатичних вузлів повинно викликати занепокоєння?Функція лімфатичних вузлів полягає в накопиченні прозорої рідини (лімфи), що поширюється всією лімфатичною системою. Відповідно при розвитку інфекційного процесу ці маленькі залози накопичують патогенні збудники та збільшуються. Що ми часто і помічаємо коли хворіємо. Так збільшення лімфатичних вузлів можливе у ділянці тіла поблизу місця інфекції, наприклад на шиї, під пахвою, щелепою або в паху.

Лімфаденопатія – це патологічний процес, що характеризується набряком та збільшенням лімфатичних вузлів. Даний процес є ознакою того, що тіло бореться з інфекцією або хворобою. У більшості випадків вони повертаються до нормального розміру, коли виконали свою роботу. Хоча лімфаденопатія може бути ознакою розвитку більш серйозного патологічного процесу в організмі.

Характерні ознаки

При лімфаденопатії наряду зі збільшенням лімфатичних вузлів, можуть спостерігатися наступні симптоми:
  • швидка стомлюваність;
  • лихоманка та озноб;
  • підвищена пітливість;
  • больові відчуття та підвищена чутливість лімфатичних вузлів при пальпації;
  • затвердіння лімфовузлів, які не рухаються або швидко збільшуються (ознака певних типів раку);
  • больові відчуття при ходьбі, у випадку інфекції в органах малого таза.
Відмітимо, що збільшені лімфатичні вузли можуть бути як маленькими, розміром з горошину, так і великими. Також вони можуть боліти при дотику або певних рухах (наприклад, при жуванні їди болючі лімфовузли під щелепою).
 
Особливого занепокоєння повинні викликати випадки лімфаденопатії, коли вузли збільшені протягом 5 днів, вони тверді та нерухомі, набряк виник раптово, стрімко знижується вага, ділянка навколо залоз стає гіперемованою або фіолетовою, відчувається тепло.

Основні причини

Насамперед відмітимо, що лімфаденопатія є ознакою боротьби організму з патологічним процесом.

Тому до можливих причин порушення можна віднести:
  1. Розвиток інфекційного процесу. Відповідно до цього лімфатичні вузли збільшуються у тій ділянці де виникає інфекція. До прикладу лімфаденопатія на шиї та голові може свідчити про розвиток грипу, вушної інфекції, ураження зубів, ВІЛ. 
  2. Онкологія, що може спричинити ураження лімфатичних вузлів по всьому тілу.
  3. Приймання певних лікарських препаратів.
  4. Алергічна реакція. 
  5. Виразки в роті.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, що дасть можливість встановити причину виниклих симптомів та фізикального огляду. Додатково лікар призначить лабораторні дослідження крові, рентгенографію, УЗД, КТ. Також за наявністю показань можливе взяття біопсії лімфатичного вузла з наступною перевіркою клітин на рак.
 
Тактика надання медичної допомоги є індивідуальною. Не є виключенням коли лімфатичні вузли зменшуються самі по собі без будь-якого лікування. При розвитку інфекційного процесу можливе проведення антибактеріальної терапії або противірусної. 

Відповідно лімфаденопатія на тлі онкології не зникне самостійно, тому проводиться комплексне лікування раку. Воно може передбачати видалення новоутворення з ураженими лімфатичними вузлами, а також додатковим проведенням хімієтерапії.

Важливо розуміти, що єдиний спосіб запобігти набряку лімфатичних вузлів – це запобігти захворюванням, які можуть їх спричинити. Тому дбайливо ставтеся до свого здоров’я та не нехтуйте профілактичними оглядами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм