Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми є приводом відвідати проктолога?

Які симптоми є приводом відвідати проктолога?На жаль навіть сьогодні звернення до лікаря проктолога не є чимось буденним та очікуваним. Переважна більшість осіб проходить складний шлях від болю, застосування самостійних методів лікування до етапу прийняття та звернення до спеціаліста. 

Важливо розуміти, що сором’язливість не повинна ставати на заваді вашого здоров’я. Адже врешті решт самолікування може не тільки не принести результату, а й викликати ряд ускладнень. 

Поява яких симптомів повинна насторожити?

  • Кров
Поява кров’янистих виділень у калі чи на туалетному папері це завжди привід звернутися до лікаря. Кров може вказувати як на незначні порушення типу анальної тріщини чи загострення геморою, так і свідчити про загрозливі для життя стани. Прикладом такого ураження є онкологія чи запальні захворювання кишківника.
  • Шишки біля анального отвору
Поява так званих шишок в ділянці анального отвору найчастіше є ознакою гемороїдальної хвороби. Цей симптом навіть схематично знайомий кожному. І хоча геморой й дискомфортне захворювання, загрозу для життя він не становить.
Іншим можливим випадком є коли випинання в області ануса пов’язане з більш серйозною проблемою, до прикладу парапроктитом. Дана патологія супроводжується запаленням періанальної залози з наступним накопиченням гнійного вмісту та інтенсивними больовими відчуттями. Одразу зауважимо, парапроктит не проходить самостійно та не усувається різного роду примочками. А відсутність вчасного лікування може призвести навіть до летального результату.
  • Слиз
Занепокоєння повинен викликати саме стан, коли слиз з’являється на постійній основі. Це може свідчити про запальний процес кишківника, прогресування новоутворення, як доброякісного, що може перерости в рак, так і злоякісного характеру.
Одноразова поява слизу найчастіше пов’язана зі вживанням гострої їди.
  • Безпричинна втрата ваги
Зниження ваги без докладання жодних зусиль, це не привід радіти, а необхідність звернення до лікаря. На початку це терапевт, який після аналізу даних анамнезу скоординує пацієнта до профільних спеціалістів. Насамперед колопроктолога для наступного обстеження кишківника на наявність злоякісних пухлин.
  • Больові відчуття
Будь-який біль це маркер, який вказує, що на здоров'я треба звернути увагу. Біль в ділянці ануса та прямої кишки відповідно потребує консультації проктолога. Попередньо лікар встановлює чи передує дискомфортним відчуттям травма, чи характер раціону.

Коли профілактично потрібно звернутися до проктолога?

Проктолог спеціалізується на діагностиці та лікуванні захворювань прямої кишки, заднього проходу та товстої кишки. До найпоширеніших причин, чому потрібен проктолог у житті відносять:
Віковий фактор: профілактичних оглядів у проктолога в нормі потребують пацієнти вікової категорії 50+. Необхідно проходити колоноскопію у проктолога кожні 10 років, навіть при відсутності випадків раку товстої кишки у когось з родини. Це допоможе виявити рак товстої кишки на ранній стадії. До прикладу, при проведенні колоноскопії можливо одразу на ранній стадії виявити та видалити будь-які підозрілі поліпи.
Спадковий фактор: наявність випадків раку товстої кишки у членів родині чи присутність в анамнезі пацієнта запальних захворювань кишківника відносить його до групи ризику раку. Тому колоноскопію слід починати з 40 років і проводити кожні 3-5 років.

Діагностика та методи лікування 

З метою встановлення та наступного лікування колоректальних захворювань на початку проктолог запитає пацієнта про виниклі симптоми та проведе медичний огляд. Методи обстеження, що допоможуть встановити причину включають проведення колоноскопії, ректороманоскопії, лабораторних досліджень крові та калу.
 
Щодо лікування, то зазвичай лікар спочатку пропонує менш інвазивні методи. Можливо, пацієнтові доведеться уникати певних продуктів або змінити спосіб життя, щоб полегшити симптоми. Якщо це спрацює, можливо, знадобиться медикаментозне лікування чи оперативне втручання. До прикладу при розвитку кишкової непрохідності, яка не проходить сама по собі, хворому може знадобитися операція. У деяких випадках закорковування спричиняє пошкодження кишківника, яке потребує реконструкції під час видалення. 

Щодо видалення геморою, то деякі його види зникають з часом, але інші залишаються і погіршують якість життя. Великий болючий геморой легко видалити, щоб запобігти подальшому пошкодженню.
 
Враховуючи всі можливі наслідки проктологічних захворювань, важливо відверто поговорити зі своїм лікарем. Інакше існують ризики запізнілої діагностики та лікування, що може серйозно вплинути на стан здоров'я.
Інформація для закладів охорони здоров'я, лікарів, благодійних фондів.

Купуйте медичну техніку з гарантією та доставкою по всій Україні.

ЕНДОСКОПІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ купити – каталог та ціна:

  • ГАСТРОСКОП
  • КОЛОНОФІБРОСКОП купити – каталог та ціна:

https://market.itmed.org/ua/catalog/gibkaya_endoskopiya/

  • БРОНХОФІБРОСКОП
  • НАЗОФАРИНГОЛАРИНГОСКОП
  • КОЛЬПОСКОП купити – каталог та ціна:

https://market.itmed.org/ua/catalog/kolposkopiya/

  • ВІДЕОКОЛЬПОСКОП
  • АНОСКОП купити – каталог та ціна:

https://market.itmed.org/ua/catalog/zhestkaya_endoskopiya/

  • СИГМОІДОСКОП

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм