Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Некроз м'яких тканин: причини та методи лікування

Некроз м'яких тканин: причини та методи лікуванняНекроз досить небезпечна патологія, яка призводить до незворотних процесів, а саме відмирання тканин та органів. Розберемо основні причини, які провокують розвиток некрозу та як вчасно визначити симптоми патології, для подальшого надання допомоги.

Некроз– це патологічний процес, який передбачає зупинку життєдіяльності клітин в органах або м'яких тканинах, під впливом патогенних мікроорганізмів. Некроз вражає шкірні покриви, внутрішні органи та кісткову тканину.

Типологія некрозів

В залежності від форми некрозу:
  • сухий некроз: характеризується підвищенням температури з подальшим порушенням роботи ураженого органу. В області ураженні шкіри відбувається наступні зміни: вона стає сіро-жовтого кольору, з чіткими гранями. Тканина відторгається й на її місці утворюється виразка, з подальшим утворенням гнійника. Після того, як гнійник розкривається, на його місці утворюється нориця.
  • вологий некроз: характерно набрякання м'яких тканин з подальшим їх розплавленням, в'ялістю, наповненням рідиною та розвитком гнильного процесу.
  • секвестр: характеризується пошкодженням кісткової тканини, найчастіше при остеомієліті. Симптоми будуть відсутні до того моменту, поки не сформується гнійник. Після прориву, формується нориця з гнійним виділенням.
Також існують наступні види некрозу: пролежні, інфаркт, гангрена, фібриноїдний та асептичний некрози.

Причини

  • алергічні процеси (внаслідок приймання ліків або контакту з іншими подразниками);
  • трофоневроз: некроз відбувається через пошкодження нервової системи та судин;
  • ішемічна причина (порушення кровообігу);
  • травми: вплив зовнішніх фізичних/хімічних факторів у вигляді обморожень, опіків, порізів та ін.;
  • токсикогенна причина: вплив шкідливих хімічних речовин та потрапляння біологічних речовин, які здатні викликати некроз (дифтерійна паличка, стрептококи, токсоплазмоз).

Діагностика


Діагностування передбачає огляд лікарем-хірургом пошкоджених ділянок, з'ясування анамнезу, з подальшим призначенням лабораторних аналізів крові. Також з інструментальних методів обстеження проводиться МРТ та КТ, для визначення змін у тканинах на початкових стадіях, рентгенографія (процедура здатна визначити некроз на другій-третій стадіях).

Лікування


При своєчасному наданні допомоги існують високі шанси на успішне лікування некрозу. Лікування буде залежати від виду та стадії некротичного ураження тканин.
  1. Некроз кісткової тканини: часто проводиться хірургічне втручання, з видаленням пошкодженої ділянки та подальшою її заміною на ендопротез, наприклад, при некрозі тазостегнового суглоба.
  2. Некротичне ураження зубів, ясен або щелепи: в більшості випадків хворий відразу ж звертається за лікарською допомогою, оскільки даний вид некрозу проявляється сильним болем та неприємним запахом з рота.  Лікування передбачає антибактеріальну терапію та застосування дезінфікуючих засобів.  У більш рідкісних випадках проводиться хірургічне втручання.
  3. Некроз тканин внутрішніх органів: для даного виду, на жаль, характерно пізнє виявлення патології, оскільки симптоми мають стертий характер.  Лікування передбачає проведення оперативного втручання.
Пам'ятайте, що дуже важливо при перших же симптомах відмирання клітин тканин звернутися до фахівця для отримання необхідно лікування.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм