Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні причини появи болю в животі?

Які основні причини появи болю в животі?Поява болю в животі є не тим симптомом який можна проігнорувати або самостійно купірувати больові відчуття, особливо якщо вони турбують Вас певний час. Чому? Про види небезпек, що можуть критися за болем в животі поговоримо далі.

В животі розташовується ряд важливих органів та основних кровоносних судин з нервовими сплетіннями. Відповідно будь-яке порушення зі сторони їх функціонування може бути тригером появи больового синдрому. А отже причин появи болю в животі є досить багато. 

Основні причини появи болю в животі

Метеоризм та неспроможність виходу газів назовні. Насамперед підвищене газоутворення залежить від нашого способу життя (неправильне харчування, стрес, шкідливі звички). 

Зміни зі сторони шлунково-кишкової флори, що забезпечує в нормі максимальне перероблення та забезпечення перетравлення їжі в корисні мікроелементи. Порушення зі сторони ШКТ своєю чергою спричиняє гастрит, виразку шлунку або 12-палої кишки, холецистит тощо.

Патології зі сторони шлунково-кишкового тракту. До найпоширеніших видів належить розвиток запальних процесів (апендицит, коліт); порушення кровопостачання (ішемічний коліт); збільшення органу в розмірах та як наслідок розтягнення тканин (камені в жовчних протоках, кишкова непрохідність, пухлина).
 
Відмітимо, що особливого занепокоєння та негайного звернення до лікаря потребує додаткова поява наступних симптомів:
  • блювання коричневими масами, блідість шкірних покривів, підвищене потовиділення;
  • біль дуже інтенсивний та гострий, супроводжується запамороченням та втратою свідомості;
  • жовтяниця, часте випорожнення та темна сеча;
  • кров в калі;
  • незрозуміла втрата ваги.

Біль в животі в залежності від його локалізації

Характер та локалізація болю можуть бути різними, від гострого в одній ділянці до ниючого генералізованого, в залежності від основної її причини.
  1. Поява болю в животі з лівої сторони може свідчити про розвиток ураження підшлункової залози, особливо якщо він іррадіює спину та стихає при положенні на боку з підігнутими ногами. Рідше поява ниючого болю в лівому підребер'ї вказує на розвиток патологічного процесу в тканинах селезінки.
  2. Больові відчуття праворуч є ймовірною ознакою печінкової коліки (з додатковим приєднанням нудоти) або порушення функціонування жовчного міхура (камені в жовчному міхурі). 
  3. Локалізація болю в зоні пупка може вказувати на дисбактеріоз, синдром подразненого кишківника, запалення апендикса або звичайне переїдання. Тому занепокоєння повинно викликати якщо біль має постійний характер та посилюється. У такому разі викликайте швидку.
  4. У разі болю зверху живота можливий розвиток гастриту. Хоча не є виключенням запалення апендиксу або навіть інфаркту, коли додатково біль іррадіює в руку.
  5. Біль внизу животі тягнучого характеру є частою ознакою гінекологічних порушень, а саме позаматкової вагітності, ендометріозу, запалення придатків, а також циститу. У чоловіків ниючий біль внизу живота на тлі порушення сечовипускання може вказувати на запалення простати. 
  6. Біль генералізованого характеру (по всьому животі або з залученням декількох його ділянок) притаманний для інфекційних процесів, порушення травлення або метеоризму. При наростанні інтенсивністю болю високі ризики розвитку кишкової непрохідності.  

Тактика

Встановлення причини болю в животі потребує правильної оцінки та трактування зі сторони лікаря, що пов'язано з різноманіттям захворюванням коли дане порушення є провідним клінічним синдромом (гінекологія, терапія, хірургія). 
 
У тому випадку якщо біль є гострим та різким не зволікайте та викликайте швидку, високі ризики розвитку певного хірургічного стану, що може загрожувати життю.
Якщо біль виникає періодично упродовж тижня в плановому порядку зверніться до свого сімейного лікаря для встановлення ймовірної причини даного стану.
 
Пам'ятайте, що виникнення болю в животі незалежно від його точної локалізації потребує звернення до лікаря. Насамперед якщо біль є гострим та супроводжується погіршенням самопочуття. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням, з прийманням знеболювальних або прикладанням тепла/холоду. Оскільки це може лише загострити патологічний процес та викликати додаткові труднощі при подальшому діагностуванні порушення лікарем.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм