Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Підвищена та знижена кислотність шлунку: що це, які хвороби провокує?

Підвищена та знижена кислотність шлунку: що це, які хвороби провокує?Про підвищену та знижену кислотність шлунку чула мало не кожна людина, у якої виникали проблеми з роботою органів шлунково-кишкового тракту. Проте що ж таке кислотність та на що вона має реальний вплив? Нормальна кислотність шлунку забезпечує системі травлення захист від потрапляння до неї патогенних мікроорганізмів. Якщо ж вона є підвищено чи, навпаки, зниженою, це провокує певні збої та призводить до ряду хвороб.

Що таке кислотність шлунку?

Шлунковий сік містить соляну кислоту, це агресивне середовище у шлунку необхідне для нейтралізації бактерій та вірусів, що потрапляють сюди разом із продуктами харчування. Крім того, шлунковий сік допомагає перетравлювати їжу. Під час їжі його кількість сягає 1-1,5 л. У нормі кислотність шлункового соку складає 1,5-2,5 рН.

Які ознаки підвищеної кислотності шлунку? Які хвороби вона провокує?

Підвищена кислотність виникає через збій під час вироблення кислоти та її нейтралізації. Тобто кислоти виробляється більше, ніж необхідно організму. До симптомів підвищеної кислотності належать:
  • печія;
  • відрижка із гірким присмаком;
  • відчуття печіння в області грудей та горла;
  • напади болю в області живота;
  • ниючі болі в області живота;
  • біль у правому підребер’ї.
Підвищена кислотність може бути причиною таких хвороб, як:
  • виразка шлунку та дванадцятипалої кишки;
  • ерозивне ураження шлунку та дванадцятипалої кишки тощо.

Симптоми зниженої кислотності шлунку та хвороби, які вона за собою тягне

Якщо кислоти виробляється недостатньо для нейтралізації негативного впливу мікроорганізмів, що потрапляють до травної системи людини, лікарі говорять про понижену кислотність шлунку. До її симптомів належать наступні:
  • неприємний запах з роту («гнилий», запах тухлого яйця);
  • розлади процесу дефекації (діарея, закреп) – кислотність шлункового соку не є достатньою для нейтралізації патогенної мікрофлори;
  • метеоризм, здуття;
  • біль у кишківнику;
  • ламкість волосся та нігтів, сухість шкіри через порушення засвоюваності організмом вітамінів та мінералів (може розвинутися залізодефіцитна анемія, виникнути висипання на шкірі тощо);
  • помітні неперетравлені залишки їжі в калі.
Через знижену кислотність розвиваються гастрити, також є ризик виникнення та розвитку пухлинних захворювань шлунку та дванадцятипалої кишки.

На сьогоднішній день зондування, або ендоскопія – головний та найбільш інформативний метод визначення показника кислотності шлунку.

Лікуванням хвороб, пов’язаних із відхиленням від норми кислотності шлунку, займається лікар-гастроентеролог. Після проведення якісної та детальної діагностики, він визначається з діагнозом, і на основі цього розробляє стратегію лікування.

Слід зазначити, що гастроентерологічні хвороби, такі як гастрит, виразка та інші, лікуються впродовж тривалого часу, потребують терпіння та системного підходу. Також дуже важливу роль відіграє дієта, якої повинен дотримуватися пацієнт під час лікування та впродовж певного часу після його завершення. Крім того, якщо в людини вже є проблеми з роботою шлунково-кишково тракту, їй слід замислитися про вживання здорової їжі та виключення зі свого раціону шкідливих продуктів.

Підвищена чи знижена кислотність шлунку є лакмусовим папірцем роботи системи травлення людини. Здорова їжа та спосіб життя знижують ймовірність виникнення проблем із роботою травної системи.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм