Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хронічний дискомфорт у животі – ознака синдрому подразненого кишківника

Хронічний дискомфорт у животі – ознака синдрому подразненого кишківникаСиндромом подразненого кишківника (СПК) називають цілий комплекс функціональних розладів травлення, які не пов’язані з органічними ураженнями самого кишківника і продовжуються більше трьох місяців поспіль. Це досить розповсюджене явище, від якого страждає від 15 до 30% населення світу (за різними даними). Точну статистику встановити важко, адже лише третина із хворих звертається за допомогою до лікаря. Жінки мають СПК у 2-4 рази частіше, ніж чоловіки. Зазвичай даний синдром зустрічається у віці 25-40 років.

Симптоми та причини синдрому подразненого кишківника

Ознаки, які вказують на СПК, наступні:
  • тривалий біль та відчуття дискомфорту у животі, яке зазвичай зменшується після випорожнень;
  • постійні метеоризми, здуття;
  • відчуття неповного випорожнення кишківника чи невідкладні поклики до дефекації;
  • закрепи, проноси, які постійно повторюються.
Дані порушення пояснюються індивідуальними особливостями людини. Лікарі відмічають, що на СПК в основному страждають емоційні люди, які періодично переживають стреси. Тож у цьому випадку існує тісний взаємозв’язок між фізичним та психологічним здоров’ям людини.

Отже, до основних причин синдрому подразненого кишківника належать:
  • стреси;
  • неправильне харчування;
  • малорухливий спосіб життя;
  • гінекологічні хвороби у жінок, які іноді викликають рефлекторні порушення роботи кишківника;
  • гормональні зміни в організмі, пов’язані з клімаксом, передменструальним синдромом, ожирінням, цукровим діабетом тощо;
  • перенесені гострі кишкові інфекції.
Під впливом цих факторів змінюється чутливість рецепторів у стінці кишківника, через що відбуваються порушення в його роботі.

Як лікувати СПК?

За своєю симптоматикою синдром подразненого кишківника схожий на ряд інших гастроентерологічних хвороб, тому для його лікування важлива грамотна діагностика. Зазвичай лікар рекомендує пацієнту здати загальний та біохімічний аналіз крові, кала, зробити рентген кишківника з попереднім його наповненням спеціальною контрастною речовиною. Також хворого оглянуть за допомогою ендоскопу та проведуть колоноскопію.

 Оскільки СПК зазвичай виникає на фоні стресу, важливе місце в процесі лікування відіграє нейтралізація даного стресу. У емоційно стабільної людини рідко буває синдром подразненого кишківника. Виходячи з цього, дане захворювання комплексно лікують психолог та гастроентеролог: перший допоможе подолати провокуючі фактори, а другий – симптоми синдрому.

Велике значення для пацієнтів з подібною хворобою має дієта. Рекомендовано виключити з денного раціону копчені та гострі страви, алкоголь, каву, шоколад, продукти, які викликають надмірне утворення газів (капусту, борошняні вироби). Треба їсти овочі, фрукти, кисломолочні продукти, м’ясні та рибні страви, приготовані на пару чи відварені.

Лікування за допомогою медикаментів має в основному симптоматичний характер: при закрепах призначають послаблюючі засоби, при проносах – закріплюючі. Також лікар може прописати препарати для покращення травлення чи зменшення кількості газів, спазмолітики тощо.

Пацієнтам із СПК корисно займатися спортом, багато гуляти на свіжому повітрі.

Синдром подразненого кишківника – це проблема, яку практично неможливо вирішити за допомогою самих лише ліків. Хворому варто переглянути свій спосіб життя, боротися зі стресами, почати правильно харчуватися та частіше бувати на свіжому повітрі. І коли психічне здоров’я прийде в норму, робота кишківника потроху почне налагоджуватися.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм