Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми грибкового ураження нігтів

Основні симптоми грибкового ураження нігтівГрибок нігтів є поширеним захворюванням, яке має майже непомітний початок у вигляді плямки під кінчиком нігтя. Однак згодом інфекція прогресує, що призводить зовнішніх проявів - ніготь потовщується та знебарвлюється. Можливе навіть залучення до патологічного процесу декілька нігтів одразу. Знаходження в умовах воєнного стану з постійним перебуванням у взутті та неможливість провітрити ноги, травми також підвищило ризики захворювання. Тому розберемо детальніше перебіг інфекції та які методи лікування при цьому застосовуються.

Грибок нігтів або оніхомікоз - це патологічний процес, що супроводжується ураженням нігтьової пластини та оточуючих тканин.

Які симптоми будуть характерними при оніхомікозі?

При розвитку оніхомікозу ураження нігтів набуватиме наступного характеру:
  • потовщення;
  • зміна забарвлення від білого до жовто-коричневого кольору;
  • нігті стають крихкими та рваними;
  • зміна форми;
  • неприємний запах.
Відмітимо, що ураження можуть зазнавати як один, так і декілька нігтів. При цьому локалізація грибка за статистичними даними відбувається на нігтях ніг, а не рук.
Звісно, що не завжди є можливим помітити початковий процес. Тому звернутися за лікарською допомогою необхідно якщо застосований догляд не допоміг й ніготь стає дедалі більше знебарвленим, потовщеним або деформованим. Також особливу увагу варто звертати на появу змін зі сторони нігтів при розвитку у пацієнта цукрового діабету та інших порушень кровообігу.
 
При відсутності вчасного лікування та наявності супутніх факторів ризику, грибок може спричиняти постійне пошкодження нігтів та поширення інфекційного процесу за межі кінцівок.

Що спричиняє розвиток оніхомікозу?

Грибкові ураження нігтів викликаються внаслідок прямого контакту зі збудником різних видів грибків, найпоширенішим серед яких є дерматофіт. 
 
При цьому грибок нігтів може виникнути у будь-якому віці. Однак зазвичай часті випадки спостерігаються у людей похилого віку, що пов'язано зі зміною структурою нігтя. У міру старіння ніготь може стати ламким і сухим. Це дає можливість легко потрапити збуднику до організму. Також певну роль відіграє і порушення циркуляції крові (варикоз) до ніг та ослаблення імунної системи.
 
Відповідно до факторів, які можуть підвищити ризик розвитку грибка нігтів, включають вік особи, присутність надмірного потовиділення, наявність в анамнезі мікозу або інших захворювань шкіри, травми шкіри. 
Також ходіння босоніж у вологих місцях загального користування, таких як басейни, тренажерні зали та душові кімнати мають істотний вплив на можливе зараження. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностування грибкової інфекції відбувається шляхом огляду ваших нігтів та взяття їх зразків для дослідження в лабораторії, з метою визначення типу грибка.
 
Грибкові інфекції нігтів важко піддаються лікуванню, на це впливає тяжкість захворювання та тип грибка, який його викликає. 
У більшості випадків терапія включатиме призначення протигрибкових препаратів: місцево у вигляді лаку, крему або перорально. Можливе комбінування препаратів. Відмітимо, що найбільше місцеве лікування є ефективними при поверхневому ураженню нігтьової пластини  та ранньому зверненні до лікаря, що зустрічається дуже рідко. 
 
При наявності показань, наприклад для нанесення протигрибкового препарату глибоко або відсутності реакції на ліки, можливе проведення оперативного втручання з видалення всього ураженого нігтя або його частини.

Методи запобігання

Наступні рекомендації допоможуть запобігти грибку нігтів або повторним інфекціям та мікозу стопи, які можуть призвести до грибка нігтів:
  1. Дотримання гігієни рук та ніг.
  2. Правильне обрізання нігтів (прямо впоперек, розгладьте краї пилкою та підпилюйте потовщені ділянки). 
  3. Зміна шкарпеток протягом дня.
  4. Обирання взуття з натуральних матеріалів.
  5. Доцільним буде обробляти взуття дезінфекційними засобами або протигрибковими порошками.
  6. Носіння взуття в басейнах й роздягальнях.
  7. В місцях громадського користування типу басейнів варто подбати про необхідні дезінфекційні умови. Так забезпечити знезараження повітря та навіть води у приміщенні можливо застосовуючи бактерицидний опромінювач. На відміну від бактерицидного рециркулятора, опромінювач не має закритого корпусу тому є більш актуальним для великих за площею приміщень. Придбати прилад можливо в медичному маркеті ITMED.
  8. Відмова від лаку і штучних нігтів.
Не варто витрачати час на самостійні та народні методи лікування грибка, так патологічний процес може лише ускладнитися!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм