Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини надмірного потовиділення вночі

Основні причини надмірного потовиділення вночіНаразі майже кожен прокидається щоночі в “холодному поті”, що має безпосередній зв'язок з пережитим стресом. Однак нічна пітливість є не тільки проявом емоційних переживань чи наслідком високої температури в кімнаті. Також даний стан може свідчити про певні порушення в організмі, характер яких з'ясуємо далі. Також ознайомитися з іншим матеріалом про здоров'я можливо на медичній платформі ITMED

Нічна пітливість - це стан, що є складовою надмірного потовиділення, або пітливості вночі. Для більшості це спричиняє незручності в житті та може бути пов'язаним з порушенням сну, депресивним станом, менопаузою або ж прийманням певних лікарських засобів. Зазвичай при даному виді гіпергідрозу людина надмірно пітніє уві сні, а вдень потовиділення відбувається в межах норми.
 
При цьому у більшості випадків нічна пітливість не є серйозним симптомом. Однак звернутися за лікарською допомогою все ж є необхідним.

Що може спричинити нічну пітливість?

Нормою вважається коли ми пітніємо вночі при високій температурі повітря. Або коли ми спимо під занадто теплою ковдрою, мали тренування перед сном чи добряче переїли. Тобто при коригуванні даних побутових факторів, нічна пітливість усувається.

Однак її поява на постійній основі може бути викликана наступними факторами:
  • менопауза у жінок;
  • гіпертиреоз, цукровий діабет;
  • розвиток інфекційних процесів (наприклад, туберкульоз, ВІЛ);
  • онкологія (наприклад, лімфома) та проходження відповідного лікування (променева терапія або хімієтерапія);
  • тривожні розлади, депресія;
  • остеомієліт;
  • гіпоглікемія;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресанти).
Також надмірне потовиділення вночі може виникнути внаслідок вживання напередодні надмірної кількості кофеїну або алкоголю.

Які додаткові симптоми повинні викликати занепокоєння?

Оскільки не є виключенням коли нічна пітливість є ознакою певного патологічного стану, важливо слідкувати й за появою додаткових скарг:
  • поява ознак менопаузи до моменту виповнення 40 років;
  • висока температура тіла та нічна пітливість яка виникає на тлі цього;
  • кашель;
  • безпричинне зниження маси тіла.

Тактика

Насамперед відзначимо, що аби позбутися нічної пітливості варто встановити причину її виникнення. Відповідно лікар вживає необхідних заходів та на основі результатів обстеження (лабораторні дослідження крові та сечі, ЕКГ, УЗД) призначає лікування.
 
До прикладу, нічна пітливість при менопаузі усувається корекцією способу життя, що включає відмову від алкоголю, сон в прохолодній кімнаті. При необхідності можливе проведення гормональної терапії для зменшення інтенсивності симптомів.
 
Розвиток інфекційних процесів потребує призначення антибіотиків або противірусних, в залежності від типу збудника. 
 
Нічна пітливість як ускладнення від приймання певних лікарських препаратів потребує коригування дозування або заміни їх на аналоги. В жодному разі не варто самостійно коригувати терапію. 
 
У тому випадку якщо порушення має первинну форму розвитку, то усунення дискомфортної пітливості полягатиме у призначенні медикаментозної терапії, спеціальних антиперспірантів, ін'єкційному введенні препаратів в ділянку гіпергідрозу, терапії лазером. Можливе навіть оперативне втручання.
 
Також лікарем може бути рекомендовано змінити “сонні звички”. Наприклад, провітрювання кімнати перед сном або відкриття вікна у спальні, одягання легшої піжами, заміна ковдри на більш легшу за структурою. Не буде зайвим обмеження вживання кофеїну та алкоголю, контроль маси тіла.
 
Ці методи будуть особливо доцільними при відсутності органної патології та допоможуть запобігти деяким причинам нічної пітливості. 
 
У тому випадку, якщо ви підозрюєте, що ваша нічна пітливість пов’язана з інфекцією або іншим захворюванням, негайно зверніться за медичною допомогою. Лікарем Вам буде надана додаткова інформація стосовно вашого стану, призначено відповідне лікування та методи запобігання надмірного потовиділення вночі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм