Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алопеція: як розпізнати перші симптоми випадіння волосся?

Алопеція: як розпізнати перші симптоми випадіння волосся?Раптове випадіння волосся може виникнути через ряд факторів, в тому числі й внаслідок стресу. При цьому волосся може почати випадати не тільки на голові, а на бровах, віях та інших частинах тіла. Детальніше про один із видів алопеції з'ясуємо далі.

Вогнищева або гніздова алопеція - це патологічний стан, що характеризується частковим випадінням волосся, а саме невеликими вогнищами (плямами). Саме тому, порушення не завжди є помітним одразу. Згодом при зливанні цих ділянок площа ураження візуально помітна.
 
Розвиток алопеції пов'язаний з порушенням функціонування імунної системи, коли вона починає атакувати волосяні фолікули, спричиняючи випадання волосся.
Відповідно можлива навіть повна втрата волосся, з неможливістю його відростити. Оскільки як тільки волосся тільки починає відростати, відбувається його повторне випадіння.
Кожен випадок алопеції є індивідуальним та у кожного протікає по-різному.
 
На сьогодні не існує ліків проти алопеції. Застосовуються методи, що будуть направлені на усунення причини алопеції та допомоги у відновленню волосся з запобіганням його випадіння у майбутньому.

Які фактори впливають на розвиток алопеції?

Вогнищева алопеція належить до аутоімунного порушення, тобто коли імунна система приймає здорові клітини за чужорідні речовини. Відповідно при вогнищевій алопеції імунна система помилково атакує ваші волосяні фолікули. 
Спеціалісти на сьогодні не знають точної причини даного стану.
 
Однак до факторів, що можуть посприяти запуску патологічного процесу належать:
  • спадковий фактор (наявність в родині аутоімунних порушень);
  • сильний стрес;
  • зниження маси тіла;
  • отруєння;
  • гормональний дисбаланс;
  • запальний процес в організмі хронічного характеру;
  • дефіцит вітамінів.

Характерні симптоми

Основним симптомом вогнищевої алопеції є випадання волосся. Ви можете помітити втрачене волосся на подушці після сну, розчісування або після миття голови. На початку волосся випадає невеликими плямами на голові, діаметром у декілька сантиметрів з чіткими межами. При цьому патологічних ділянок може бути декілька. 
 
У тому випадку, якщо волосся втрачається зі значним об'ємом та швидко можливий перехід вогнищевої алопеції  у тотальну алопецію (втрата всього волосся на шкірі голови) або універсальну форму захворювання (випадання всього волосся на тілі). При цьому, наприклад, можливо втратити все волосся на руках, ногах та шкірі голови, але не на грудях.

На характер випадіння може вплинути й стать людини. Так чоловіки більш схильні до порушення, що пов'язано з сімейним анамнезом. Типовою локалізацією алопеції для них  є обличчя, груди та спина, а також шкіра голови. У жінок найчастіше розвивається саме вогнищева алопеція. Випадання волосся може відбуватися на шкірі голови, а також на бровах та віях.
 
Під час даного захворювання характерна також циклічність з періодами випадіння та нового росту. 
Втрата волосся може стати причиною для психологічних порушень, особливо при розвитку захворювання в молодому віці.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування алопеції відбувається шляхом мікроскопічного дослідження зразків волосся. Інколи може знадобитися лабораторне дослідження крові при підозрі на аутоімунне захворювання, гормональне порушення або біопсія шкіри голови. Наприклад, з метою встановлення ймовірної причини алопеції (грибкова інфекція).
 
Як зазначалося вище єдиного лікування проти алопеції не існує, лише комплекс методів, що допоможе зменшити її прояви. Одразу зазначимо, що при лікуванні випадіння волосся варто запастися терпінням, оскільки може знадобитися багато проб у пошуках тієї самої дієвої терапії.
Так лікування може варіюватися від застосування місцевих засобів у вигляді препаратів для втирання у шкіру голови з метою стимуляції росту волосся або ж їх ін'єкційного введення (мезотерапія). Певні види лікарських засобів можливо приймати й перорально. 
 
Також доцільним є проведення світлової терапії (фотохімієтерапія, фототерапія).
Дехто звертається до альтернативних методів лікування, таких як голковколювання, лазерна терапія, масаж.
 
Пам'ятайте, що кожен випадок алопеції є індивідуальним. Так у когось волосся може почати відростати самостійно, а комусь необхідно проходити тривале лікування. У будь-якому випадку доцільним буде звернутися насамперед до лікаря трихолога, а не витрачати кошти на ряд засобів проти випадіння.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм