Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи ранньої сивини

Основні причини появи ранньої сивиниПоява сивини у більшості з нас асоціюється з похилим віком. І при тому, що таке явище є природним й фізіологічним. Однак які фактори можуть спричинити появу сивих пасм у молодому віці? З'ясуємо далі.
 
Механізм розвитку сивини полягає в накопиченні в волосяному фолікулі перекису водню, внаслідок зниження продукування ферменту - каталази. Або ж часто причина порушення криється в зниженому продукуванні пігменту мелатоніну.
 
Дуже рідко людина у молодому віці стикається з моментальною появою сивини. Так спочатку спостерігається поява окремих сивих волосин по поверхні голови, з подальшим їх збільшенням, тривалість повного знебарвлення волосся може відбуватися до декількох років. 
 
При цьому не виключенням коли виникають скупчення сивини в окремих ділянках. 
 
За статистикою, темноволосі особи частіше звертаються за допомогою на ранніх етапах, ніж світловолосі. Це звісно ж пов'язано з контрастуванням білих пасм на темному волоссі.

Які фактори впливають на появу ранньої сивини?

  1. Спадковий фактор, що може викликати сивину навіть у віці 20 років. Відмітимо, що вченими було виявлено ген сивини.
  2. Дефіцит корисних мікроелементів й вітамінів в організмі (наприклад, вітамін В12, В9, білок, цинк, залізо, йод). Тому часто спеціалісти першочергово при появі сивини призначають лабораторні аналізи саме на встановлення рівня даних показників.
  3. Вплив стресового фактора, пережите сильне емоційне потрясіння (розрізняють на тлі стресу такі явища, як посивіння за одну ніч або синдром Марії Антуанетти). Так внаслідок стресу руйнуються стовбурові клітини (меланоцити), які своєю чергою забезпечують вироблення меланіну - речовини яка має безпосередній вплив на наш колір волосся.
  4. Куріння має зв'язок з появою сивини, внаслідок розвитку при згубній звичці окиснювального стресу. Тобто у волосині накопичується перекис водню, що викликає “вибілювання” її зсередини.
  5. Дефіцит мелатоніну.
  6. Серцево-судинні захворювання: поява сивини є насамперед тривожним дзвіночком про захворювання серця у чоловіків.
  7. Аутоімунні захворювання (наприклад, вітиліго).
  8. Надмірний вплив сонячних променів.
  9. Захворювання щитоподібної залози.
  10. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, імунотерапії).

Тактика

Звісно, що гарантій стосовно повернення попереднього кольору волосся не дає жоден лікар. Однак залежно від причини порушення, терапія буде направлена на призупинення процесу сивини та усунення провокуючих її факторів.
Медикаментозна терапія для репігментації (усунення) сивини включатиме призначення комплексів антиоксидантів, міді, вітамінів групи B, А й Е, омега-жирних кислот. 
Додатково проводяться косметологічні процедури у вигляді плазмотерапії, мезотерапії. 
 
І хоча останнім часом ставлення до сивини є все більш лояльним, встановити природу її появу, насамперед в молодому віці все ж є необхідним. Тому не вдавайтеся до методів видалення сивих волосин, а краще зверніться до лікаря трихолога.
 
З метою мінімізації ризиків розвитку ранньої сивини та стимуляції продукування відповідного пігменту важливо звертати увагу на свій спосіб життя: відмова від шкідливих звичок, правильне й збалансоване харчування, нормалізація режиму дня, проходження косметологічних процедур та при необхідності приймання вітамінних комплексів. Краще запобігти появі сивини в молодому віці, особливо якщо справа не в генетиці.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм