Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Келоїдний рубець: основні причини та методи лікування

Келоїдний рубець: основні причини та методи лікуванняІснує чотири типи рубців, серед яких три - це фізіологічні рубці, а один є патологічним. Фізіологічні рубці виникають у більшості з нас.
Так розрізняють атрофічний рубець, що має вигляд ямки в шкірі; нормотрофічний рубець, який формується на рівні зі шкірним покривом; гіпертрофічний рубець, навпаки виступає над поверхнею шкіри, але при цьому знаходиться в межах дефекту, наприклад операційного розрізу. 

До патологічного та найбільш агресивнішого виду рубця належить формування - келоїдного рубця. 

Які фактори можуть спровокувати дане порушення?

Точних причин формування келоїдного рубця достеменно не відомо. Однак провокуючими факторами виступають наступні стани:
  • інфікування ранової поверхні;
  • спадковий фактор;
  • імунодефіцит;
  • гормональне порушення на момент оперативного втручання або після нього;
  • при накладанні швів шкіра надмірно натягувалася або краї рани неправильно зіставилися.

Основні характеристики келоїдного рубця

Основа патологічного розвитку келоїдного рубця полягає в розростанні сполучної тканини та інтенсивним продукуванням волокон колагену. Так імунна система реагує на травми шкірного покриву та запобігає розвитку інфекційного процесу. 
 
Рубець росте упродовж всього життя та виходить за межі попереднього порушення (розрізу). На відміну від фізіологічного рубця, який біліє, келоїдний рубець залишається червоним з синюшним відтінком. Також у пацієнта дане порушення може викликати дискомфорт у вигляді больових відчуттів, печіння, свербежу.
 
При цьому відмітимо, що патогенні тканини стимулюються в рості при завданні травми шкіри, навіть мінімальної, від подряпини до укусу комахи.
 
Частою локалізацією рубця є потилиця, ділянка грудини й плечових суглобів, мочки вуха.

Діагностика та тактика лікування

Відмітимо, що достеменно встановити чи існує у Вас схильність до формування келоїдних рубців дуже тяжко та досить дорого. Тому лікар в першу чергу перед проведенням, наприклад оперативного втручання, збирає детальний анамнез. Насамперед чи не траплялися випадки розвитку даного порушення у когось з родини. 
Келоїдні рубці є тим видом порушення, що потребує особливого методу лікування. Дані рубці заборонено шліфувати, просто висікати або застосовувати інші методи, що можуть викликати їх роздратування. Оскільки рубець навпаки починає збільшуватися в розмірах, на “агресію” він реагує “агресією”.
  
При цьому відмітимо, що попри рекламовані мазі та креми від рубців, ефект буде відсутнім.
 
Тому дуже часто лікарі практикують хірургічну методику видалення рубця з накладанням косметичного шва, що виключає появу небажаних шрамів. Відбувається повне висічення зайвої сполучної тканини. А втому випадку якщо площа ураження є завеликою проводиться пересадка власної шкіри або її нарощення з перекриттям дефекту. Відмітимо, що при келоїдних рубцях додатково ін'єкційно вводиться місцеве пригнічення синтезу колагену. Тобто застосовується комбінований метод лікування. Хоча при цьому ризики рецидиву після операції вже є присутніми.
 
В залежності від віку пацієнта та розмірів рубця можливо обмежитися виключно ін'єкційним введенням кортикостероїдів (приблизно одна процедура на місяць).
 
Зменшити інтенсивність рубця можливо за допомогою лазеру, кріотерапії.
 
У тому разі, якщо рубці впливають на якість життя та викликають дискомфортні відчуття не зволікайте зі зверненням до кваліфікованого спеціаліста. Скористатися послугами лікаря дерматолога Ви зможете завдяки Всеукраїнському каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм