Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гранульома шкіри: основні причини та методи лікування

Гранульома шкіри: основні причини та методи лікуванняПопри те, що гранульома шкіри обличчя є досить рідкісним явищем, при певних випадках все ж таки дане порушення може виникати. При цьому за своїм клінічним перебігом порушення нагадує дерматоз, що своєю чергою може спричинити неправильне діагностування.

Гранульома шкіри - це патологічний стан хронічного характеру, що характеризується безпосереднім ураженням шкірного покриву з формуванням вузликів в тканинах.
 
За статистичними даними більшість діагностованих випадків припадає на чоловіків вікової категорії 40-45 років.

В залежності від причини, що спровокувала гранульому розрізняють її наступні види:
  • піогенна гранульома;
  • кільцеподібна;
  • туберкульозна;
  • гнійна;
  • венерична;
  • лігатурна;
  • склеромна;
  • підшкірна мігруюча;
  • еозинофільна. 

Провокуючі фактори

Формування висипань може виникнути у відповідь на запальний процес хронічного характеру або наявність стороннього тіла, травми. Відповідно, факторів які можуть спричинити порушення безліч, як інфекційного (туберкульоз, сифіліс), так і неінфекційного характеру.
 
Наприклад, перенесення операцій (післяопераційна гранульома): характерна поява ущільнення безпосередньо на рубцю (в товщі або поверхні). Що насамперед пов'язано з реакцією організму на шовний матеріал, який не розсмоктується. 
 
Хоча не є виключенням, коли встановити причини формування гранульом неможливо або вони формуються по всьому організму, від кісток до ясен.

Які характерні симптоми при розвитку гранульоми шкіри?

Для даного порушення характерна поява поодиноких висипань у вигляді папул, вузликів або бляшок. 
 
Папули мають чіткі контури, м'які на дотик та мають червоне або фіолетове забарвлення. Характерною ознакою для гранульом є формування в центрі вогнищ розширення дрібних судин або так звані судинні зірочки та видимість фолікулів. Це пов'язано з тим, що гранульома являє собою скупчення клітин крові, лімфи й епітелію.
 
Типовою локалізацією гранульом є ділянки носа, лоба, щік, вух. При цьому окрім зовнішніх проявів та естетичного дискомфорту, хворого рідко турбують інші симптоми, типу болю, свербіння або печіння. 
 
Гранульоми мають швидку тенденцію переходу у хронічну форму з формуванням “стійкості” до проведеного лікування.

Діагностика та тактика лікування

Як і зазначалося вище за своїм перебігом гранульома нагадує розвиток уражень шкіри іншого генезу. Тому окрема увага приділяється проведення диференційної діагностики, з виключенням саркоїдозу, системного червоного вовчака, лімфоми, еритеми.
 
Підтвердження діагнозу відбувається на основі клінічних проявів та результатів біопсії. 
 
Лікування полягатиме в проведення ряду методів, від застосування кортикостероїдів (місцево та введення безпосередньо в вогнище ураження), кріодеструкції, електрокоагуляції до видалення вогнищ (кюретаж, висікання).

Гранульома після татуажу шкірного покриву

Дуже частим явищем стало формування гранульом після проведення татуажу. При чому вони можуть виникнути як через 10-14 днів, так і через 5 років. Збільшення попиту на такий тип процедур відповідно і підвищило кількість випадків звертань до лікарів дерматологів. Так поява гранульом через такий тривалий час після татуажу брів або губ, може бути спричинено переохолодженням організму. 
 
Лікування таких випадків полягатиме в проведенні кюретажу гранульом, коли кожне утворення окремо видаляється. А також у застосуванні кортикостероїдів.
 
Тому важливо розуміти, що будь-яке втручання зі сторони шкіри може мати негативні наслідки, оскільки неможливо спрогнозувати реакцію організму на ту чи іншу процедуру.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм