Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сонячні опіки: як вчасно розпізнати порушення?

Сонячні опіки: як вчасно розпізнати порушення?Дуже частим явищем влітку є коли ми цілий день знаходилися на сонці, а згодом помічаємо, що шкіра стала червоною та ще й сильно пече. Мова йде про розвиток сонячного опіку. Чому даний тип опіку також небезпечний як і усі інші? З'ясуємо далі.

Засмага яку більшість з нас так бажає отримати є нічим інакшим як захисною реакцією шкіри на пошкодження ультрафіолетом. За допомогою меланіну організм захищає нас від УФ перетворюючи промені в тепло. Коли стає неможливим справлятися з “реконструкцією” клітин ДНК епідермісу та дерми розвивається запальний процес.
 
Сонячний опік являє собою опік шкірного покриву, що відбувається внаслідок тривалої дії ультрафіолетового випромінювання. Однак відмінністю сонячного опіку від інших типів є те, що він має повільний розвиток (можлива поява через 4-6 годин після опромінення).

Основні прояви сонячних опіків

Існує чотири ступені опіків, однак при тривалому знаходженні на сонці людина може отримати зазвичай опік першого та другого ступенів. Для них є характерним поява гіперемії, набряку, больових відчуттів та формування пухирів різних за діаметром та кількістю. 
Важливо вчасно звернути увагу й на супутні симптоми у вигляді головного болю, нудоти та блювання, підвищення температури. Адже це можуть бути ознаки теплового удару.
Відмітимо, що взагалі відмовитися від засмаги найкраще людям, які мають алергію на сонце; особам, що приймають лікарські препарати визиваючі фотосенсибілізацію; онкохворим.

Тактика

У разі появи сонячних опіків важливо діяти згідно з рекомендаціями:
  1. Перемістіться в прохолодне місце, змочіть шкіру холодною водою, відповідно й місця опіків. Можна прийняти прохолодний душ або прикласти охолоджувальні компреси.
  2. Важливо пити багато рідини, з метою зменшення ризиків зневоднення.
  3. При необхідності випийте знеболювальне.
  4. У разі появи на шкірі пухирів, в жодному разі не усувайте їх самостійно, адже це може спричинити інфікування. Накладіть стерильну пов'язку попередньо обробивши пухирі антисептичним засобом (без вмісту спирту!).
  5. Зверніться до лікаря, якщо самопочуття погіршується, тримається висока температура та з'явилася велика  кількість пухирців.  
  6. Відповідно допоки тримається опік знаходиться на сонці не рекомендується. Шкіру необхідно захистити обравши легкий довгий одяг з натуральних тканин.
  7. Уражену шкіру можна змастити водорозчинними препаратами, й лише через тиждень дозволяється використовувати жирні креми та мазі, пінні засоби. 

Методи запобігання

  1. Захищайте шкіру за допомогою сонцезахисних засобів. При цьому важливо не тільки обирати SPF крем з високим захистом, а й звертати увагу на склад. Так якісні засоби містять як фізичні, так і хімічні фільтри. Та точно не повинні містити парабени та спирт.
  2. Захист шкіри за допомогою використання головного убору з широкими полями, легкого одягу.
  3. Перебування на сонці тільки в безпечні години, період з 11:00 до 16:00 краще знаходитися в тіні. 
У разі розвитку сонячних опіків забудьте про “бабусині методи” лікування у вигляді змащення ураженої шкіри олією, сметаною. Так окрім відсутності результату, ви зможете тільки завдати ще більшої шкоди. 
 
Важливо розуміти, що сонячні опіки необхідно уникати не тільки через їх пряме ураження шкіри, а через збільшення ризиків розвитку раку шкіри.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм