Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Атерома: причини, що викликають розвиток доброякісного новоутворення

Атерома: причини, що викликають розвиток доброякісного новоутворенняВ медичній практиці новоутворення поділяють на доброякісні та злоякісні або зі схильністю до цього. Атерома належить до новоутворення доброякісного характеру. Однак при появі будь-якого утворення важливо не зволікати, а звернутися до лікаря, адже саме висококваліфікований спеціаліст може встановити тип пухлини та провести відповідне лікування.
Атерома являє собою пухлину, що формується на шкірі та спричиняється запаленням сальних залоз з наступним утворенням капсули. Вміст капсули заповнюється секретом сальної залози (густа маса), який має забарвлення білого або жовтого кольору та супроводжується неприємним запахом. Новоутворення належить до епітеліальних кіст шкірного покриву.
 
Атерома може мати будь-яку локалізацію на тілі, однак найчастішим є її зосередження на голові, спині, обличчі та в паху. Тобто це ті ділянки де зосереджується найбільша кількість сальних залоз.
Ураження можуть бути як поодинокими, так і скупчуватися (інколи до 10 атером).

Які провокуючі фактори появи атероми?

Спровокувати закорковування сальних залоз можуть наступні стани:
  1. Запалення волосяного фолікула.
  2. Недотримання особистої гігієни.
  3. Використання косметичних засобів в тому числі й дезодорантів у надмірному об'ємі.
  4. Підвищене потовиділення (гіпергідроз).
  5. Пошкодження волосяних цибулин (викликає атерому на голові).
  6. Порушення обміну речовин.
  7. Схильність шкіри до жирності.

Який вигляд має атерома?

Атерома являє собою новоутворення округлої форми з чіткими краями, м'яким на дотик. Як зазначалося вище всередині атероми зосереджується вміст у вигляді густої маси. У більшості випадків атерома ніяк не турбує, окрім естетичного дискомфорту. Однак при приєднанні інфекційного процесу виникає абсцес з усіма його симптомами: гіперемія, набряк, біль, підвищення температури.

Тактика лікування

Основою лікування атероми є проведення її усунення хірургічним методом.
 
Варіант оперативного втручання буде залежати від розмірів пухлини, локалізації та її виду.
 
Так найчастіше застосовують хірургічний метод, видалення атероми за допомогою лазеру або радіохвильове лікування.
При традиційному хірургічному методі лікар проводить розріз шкіри з наступним видаленням атероми, очищенням вмісту пухлину та накладенням швів. Зазвичай проводиться коли пухлина досягає великих розмірів.
Лазерний метод лікування є більш щадний, оскільки не відбувається пошкодження здорових прилеглих тканин - видаляється лише пухлина. 
Радіохвильовий метод є найчастішим методом видалення атероми, внаслідок низького відсотка рецидивів та своєю безпечності й мало травматичності. Відбувається вплив на клітини пухлини викликаючи їх повне відмирання.
 
Після проведення операції додатково проводиться медикаментозне лікування, яке включає призначення пацієнтові знеболювальних, протизапальних та антибактеріальних препаратів.

Профілактика

Основами запобігання розвитку атероми є дотримання правил особистої гігієни, раціональне харчування, правильний догляд за шкірою та вчасне лікування запальних процесів.
 
З метою уникнення ускладнень варто не відкладати візит до лікаря. Адже попри доброякісність атероми, можливий її розрив з поширенням вмісту на прилеглі тканини (гнійна атерома) або навіть переростання в злоякісне новоутворення. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм