Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини випадіння волосся

Основні причини випадіння волоссяВипадіння волосся є нормальним фізіологічним явищем. На місці волосся, яке випало починає рости нове. Цей механізм є непомітним. Однак коли кількість втрачених волосин за день перевищує понад двохсот - це означає, що в організмі розвивається певне порушення, встановити причини якого може тільки лікар.  Тому розберемо детальніше, коли втрата волосся набуває патологічного характеру та які фактори можуть вплинути на це.
Про випадіння волосся з наступним облисінням варто говорити у разі його більшої втрати аніж виростання нового. Зауважимо, що процес облисіння може мати будь-яку локалізацію та інтенсивність.

Причини випадіння волосся

Причин випадіння волосся може бути безліч, від впливу зовнішніх факторів до порушення функціонування організму. До найбільш розповсюджених порушень належать:
  1. Постійне перебування в стресовому стані та розлади нервової системи.
  2. Приймання певних медикаментозних препаратів (наприклад, неконтрольоване споживання БАДів).
  3. Вплив токсичних речовин на постійній основі (наприклад, застосування мусів та фарб для волосся, проведення хімічної завивки).
  4. Зниження імунітету.
  5. Неналежний догляд за волоссям з використанням термічних приладів для зачісок та миття голови гарячою водою.
  6. Захворювання зі сторони ендокринної системи з порушенням гормонального фону, ШКТ та гінекологічні порушення.
  7. Ураження шкіри голови бактеріальною або грибковою інфекцією (мікоз).
  8. Спадковий фактор.
  9. Дефіцит вітамінів (кальцію та вітаміну D).

Діагностика та лікування

При проходженні обстеження у лікаря трихолога, проводиться збір анамнезу та обстеження пацієнта за допомогою спеціальної трихологічної мікрокамери, яка оснащена лінзами різного ступеня збільшення. При поміченні великої кількості видозмінених лусочок, зі шкіри голови береться зіскоб для наступного лабораторного дослідження з метою встановлення грибкового ураження.
 
До лабораторних обстежень належить проведення загального аналізу, біохімії, визначення рівня гормонів, аналіз на феритин (при підозрі на залізодефіцитну анемію). 
Процес патологічного випадіння волосся досить легко помітити, адже спостерігається його масивність. Однак важливо встановити вид патології, чи відбувається алопеція з наступним явним облисінням та утворенням рубців на місці втраченого волосся. Або це випадіння волосся при якому спостерігається порідіння волосяного покриву, й відповідно при належному лікуванні можливо повністю відновити втрачене волосся.
 
Процес відновлення волосся є комплексним. Так важливо усунути вплив негативних чинників на шкірний покрив голови. До даного переліку належить й ряд процедур для волосся (фарбування, завивка, ламінування волосся). 
 
Лікар призначає окремий спеціальний догляд, який включає засоби для стимуляції росту волосся. Додатково для покращення кровопостачання шкіри голови та волосяних фолікулів проводиться масаж голови.Зазначимо, що у разі наявності супутнього захворювання проводиться його першочергове лікування. Адже лише тоді терапія, яка направлена на відновлення волосся буде мати результат.

Як уникнути випадіння волосся?

Зовнішнього догляду за волоссям не буде достатньо аби забезпечити належний стан здоров'я шкірного покриву голови та волосся. Важливо дотримуватися здорового способу життя:
  • контролювати рівень стресу;
  • проводити масаж голови;
  • правильно харчуватися та дотримуватися питного режиму;
  • обмежити термічний вплив на волосся.
Звісно, що порахувати точну кількість втрачених волосин практично нереально, однак оцінити масштаби проблеми можливо й на око.
У разі розвитку порушення не варто займатися самолікуванням, яке може тільки викликати ускладнення. Одразу зверніться до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм