Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Оніхомікоз: які симптоми вказують на грибкове ураження нігтів?

Оніхомікоз: які симптоми вказують на грибкове ураження нігтів?Розвиток грибкового ураження на нігтях не викликає естетичного вигляду. І якщо проблему грибка нігтів на ногах можливо тимчасово “приховати”, то руки одразу стають помітними. Розберемо детальніше, які наслідки може мати оніхомікоз, окрім зовнішніх негативних проявів та як запобігти його появі.
Оніхомікоз - це патологічний стан, який має грибкову природу та характеризується ураженням нігтьової пластини (нігтя). Видів грибків, які можуть спричинити оніхомікоз є досить велика кількість і всі вони викликають деформацію нігтьової пластини (наприклад, дерматофіти, цвілі та дріжджоподібні).
Захворіти на оніхомікоз можливо у будь-якому віці, хоча дорослі частіше стикаються з даним недугом.

Причини

Зараження найчастіше відбувається при відвідуванні басейну, лазні або сауни. Не є виключенням зараження в межах власної домівки серед членів родини. Хвора на оніхомікоз людина є заразною. Відповідно коли лусочки з інфікованими частинками потрапляють на підлогу і при цьому їхньому більшому розмноженню сприяє вологість в приміщенні - все більше людей заражаються.
 
В межах родини захворювання передається найчастіше через спільне використання предметів побуту та особистих речей: рушники, взуття, брускове мило та ін.
Підвищену схильність до грибків мають особи в анамнезі яких спостерігається тривале  лікування імунодепресантами, імуносупресивні стани, цукровий діабет та ВІЛ-інфекція. Також спровокувати грибкове ураження може травмування нігтя та прилеглих тканин.

Які симптоми вказують на розвиток оніхомікозу?

Перш за все спостерігаються зовнішні зміни зі сторони нігтьової пластини. Вона змінюється в кольорі, набуває жовтого забарвлення, зазнає деформації та грубшає, тьмянішає. Хворого турбує свербіж та неприємний запах. Далі при відсутності лікування відбувається руйнування нігтя, його повна втрата з переходом інфекційного процесу на сусідні тканини.
 
Для оніхомікозу характерне ураження на I або V пальцях стопи.

Діагностика та лікування

При проведенні діагностики лікар ретельно оглядає кінцівки з метою виключення інших захворювань, що можуть мати спільну клінічну картину з грибком.
Для підтвердження діагнозу береться матеріал з місця ураження з наступним його мікроскопічним дослідженням та посівом.
 
Лікування оніхомікозу є комплексним та потребує дотримання всіх рекомендацій лікаря. Лікування починається з призначення протигрибкової терапії (залежності від виду збудника) та закінчується проведенням догляду за шкірою стоп та знезараженням взуття.
При успішному результаті лікування нігтьова пластина поступово буде відновлюватися. В протилежному випадку, коли медикаментозне лікування є неефективним можливе видалення ураженої інфекцією нігтьової пластини, як джерела запалення.

Профілактика

  1. Своєчасне лікування травм, виниклих мозолів та запальних процесів.
  2. Не варто носити занадто тісне взуття.
  3. Заборонено ходити босоніж в місцях громадського користування (басейн, сауна та ін.).
  4. Слідкувати за чистотою взуття та ніг.
  5. Відвідувати салони краси де педикюр/манікюр виконується виключно при дотриманні усіх правил асептики та антисептики. 
Не варто недооцінювати грибок нігтів, оскільки наслідки захворювання можуть вплинути на стан всього організму. Відповідно, якщо ви помітили зміни на нігтях краще за все одразу звернутися до лікаря дерматолога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм