Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Епідидиміт: основні симптоми ураження сечостатевої системи у чоловіків

Епідидиміт: основні симптоми ураження сечостатевої системи у чоловіківФункція придатків яєчок полягає у перенесенні сперми від яєчок до сім’явивідної протоки, трубки позаду сечового міхура. Відповідно при розвитку певних порушень з їх боку функція сечостатевої системи у чоловіків зазнає ряду негативних змін. 

Епідидиміт — це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення у придатку яєчка.
У більшості випадків проблема викликана інфекційним процесом, а саме захворюванням, що передається статевим шляхом. 

Основні симптоми

Патологічний процес зазвичай локалізується на одному яєчку. При цьому розвиток клінічної картини може тривати до півтора місяця при відсутності лікування з наступним розвитком ряду ускладнень.

Загалом епідидиміт розпочинається з появи набряку придатка яєчка та больових відчуттів.
Додатково у хворого виникатимуть скарги на:
  • часті позиви до сечовипускання та біль під час процесу. Можлива поява крові у сечі;
  • набряк та гіперемія мошонки (мішок, в якому розташовуються яєчка);
  • формування шишки на яєчку;
  • лихоманка;
  • біль під час статевого акту та еякуляції;
  • відчуття тиску в яєчках;
  • дискомфорт внизу живота;
  • збільшення лімфатичних вузлів в паху.
Відмітимо, що вищевказані симптоми можуть бути ознакою більш серйозного стану під назвою — перекрут яєчка. Тільки у цьому випадку клінічна картина має швидший розвиток. Тому аби усунути будь-які можливі ризики втрати яєчка варто одразу звернутися до лікаря.

Які причини епідидиміту?

Як зазначалося вище зазвичай запалення спричинене інфекцією, що передається статевим шляхом (наприклад, гонорея або хламідіоз). За статистичними даними більшість випадків припадає на чоловіків вікової категорії 18-35 років.
 
Рідше причиною можуть бути інфекції, які не передаються статевим шляхом, наприклад інфекції сечовивідних шляхів або туберкульоз, що можуть потрапити з уретри або інших частин тіла.
 
Враховуючи причини захворювання до групи ризику можна віднести осіб які мають в анамнезі інфекції, що передаються статевим шляхом або ті які мали статеві відносини з хворими на ІПСШ. Також це чоловіки з інфекцією простати або сечовивідних шляхів та ті, що мають структурні проблеми в сечовивідних шляхах, збільшену простату, застосовують сечовий катетер на тривалій основі.
 
Відмітимо, що діти можуть захворіти на епідидиміт так само як і дорослі, хоча запалення, швидше за все, матиме іншу причину.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі скарг пацієнта, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів, серед яких:
  • лабораторні дослідження крові та сечі;
  • взяття мазка для дослідження виділень з пеніса, з метою виявлення ІПСШ;
  • УЗД.
Тактика лікування полягатиме в першочерговому проведенні антибактеріальної терапії.
Відмітимо, що необхідно пройти повний курс лікування призначений лікарем, навіть попри думку що загальний стан покращився. Також при діагностуванні ІПСШ партнеру пацієнта слід утримуватися від статевих контактів, доки  не закінчиться курс лікування.
 
Додатково для полегшення симптомів можливе призначення знеболювальних, дотримання постільного режиму, застосування холодових компресів.
Рідко може знадобитися більш інвазивне лікування. Наприклад у випадку формування абсцесу яєчка як ускладнення, лікар дренуватиме гній. При відсутності результату від проведеної терапії можливе навіть повне або часткове видалення яєчка або це операція з виправлення фізичних наслідків епідидиміту.
 
Відмітимо, що при затягуванні проблеми та відсутності лікування епідидиміт може набути хронічної форми та спричинити поширення інфекційного процесу далі, наприклад на мошонку та безпосередньо яєчка. Також можливі проблеми з заплідненням. 
 
Пам'ятайте, що жоден чоловік не застрахований від дискомфортних захворювань. Тому вчасне звернення за лікарською допомогою та проходження профілактичних оглядів у лікаря уролога є запорукою чоловічого здоров'я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм