Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини чоловічого безпліддя

Основні причини чоловічого безпліддяЗа межами медичних кіл безпліддя часто неправильно розглядається як перш за все жіноча проблема. Проте як чоловічі, так і жіночі проблеми фертильності спричиняють приблизно одну третину всіх випадків безпліддя.

Насамперед відзначимо, що якщо чоловік і жінка мають неодноразові незахищені статеві стосунки понад рік, і жінка не завагітніла, то у чоловіка, у неї або в обох можуть бути проблеми з безпліддям.
 
Зачаття є складним процесом на якому може виникнути багато перешкод. На щастя сьогодні при наявності проблеми з безпліддям, це не означає автоматично про втрату можливості мати власну дитину зі своїм партнером. Адже існують методи лікування та процедури, які можуть збільшити шанси на зачаття.
Також спеціалісти відзначають, що випадки чоловічого безпліддя зазвичай легше піддаються терапії, і профілактичне лікування може покращити фертильність для деяких чоловіків.

Які фактори впливають на розвиток безпліддя? 

  1. Неопущені яєчка.
  2. Цукровий діабет.
  3. Травма яєчка.
  4. Попередній розвиток інфекційних процесів (наприклад, хламідіоз, паротит, гонорея).
  5. Розширені вени в яєчках (варикоцеле).
  6. Приймання певних лікарських препаратів.
  7. Гормональний дисбаланс.
Вагому роль відграють і фактори способу життя чоловіка. Наприклад, наявність в анамнезі ожиріння, шкідливих звичок, віковий фактор та ін.

Які симптоми чоловічого безпліддя?

Симптомом є саме безпліддя. Однак наряду з цим виникає ряд негативних психологічних симптомів у пари яка хоче мати дітей. Тривалі спроби зачаття можуть викликати почуття депресії, втрати, горя, неадекватності та невдачі.
Якщо причиною безпліддя певні порушення додатково у чоловіка може спостерігатися поява наступних симптомів: 
  1. Проблеми зі статевою функцією.
  2. Біль, набряк або шишка в області яєчка.
  3. Рецидивуючі інфекції.
  4. Аномальний ріст грудей (гінекомастія).
  5. Зменшення волосся на обличчі чи тілі, або інші ознаки гормонального дисбалансу.

Тактика

Вивчення причин чоловічого безпліддя слід починати з аналізу сперми. Результат розглядатиметься в залежності від об’єму еякуляту, концентрації сперматозоїдів, а також їх форми й рухливості.
 
Залежно від причини безпліддя лікування може включати проведення медикаментозної терапії у вигляді гормональних препаратів для збільшення кількості сперматозоїдів та міни способу життя. 

До інших методів лікування можна віднести штучні методи розмноження, коли один сперматозоїд фізично вводиться в яйцеклітину. Ця процедура називається інтрацитоплазматичною ін’єкцією сперми. Також можливий варіант екстракорпорального запліднення.
 
Варо розуміти, що на рівень звертання чоловіків за медичною допомогою при появі проблем з фертильністю впливають гендерні стереотипи. Засоби масової інформації, сімейна чи культурна динаміка та соціальний тиск є одними з багатьох причин, чому люди недостатньо говорять про боротьбу з чоловічою фертильністю. Це своєю чергою створює хибну думку у великого відсотка чоловіків, що проблеми з чоловічим здоров'ям є чимось стидливим.

Які методи допоможуть підвищити чоловічу фертильність? 

  1. Відпочинок. Аже постійна перевтома та надмірна фізична активність може вплинути на зниження рівня тестостерону та кількості сперматозоїдів.
  2. Відмова від нікотину.
  3. Правильне харчування. Варто розуміти, що харчування фаст-фудом та пивом не піде корись спермі.
  4. Проходження профілактичних обстежень та відвідування уролога, який спеціалізується на чоловічому безплідді.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм