Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Мастопатія молочної залози: необхідний постійний контроль над хворобою

Мастопатія молочної залози: необхідний постійний контроль над хворобоюМастопатія – це захворювання, для якого характерні доброякісні патологічні зміни у тканинах молочної залози жінки. Мова йде про порушення співвідношення епітеліального та сполучного компонентів. Мастопатію ще називають фіброзно-кістозною хворобою.

За різними даними від 30 до 70 % жінок репродуктивного віку страждають на мастопатію. Її небезпека полягає в тому, що на її фоні злоякісні захворювання молочних залоз зустрічаються у 3-5 разів частіше.

Причини мастопатії

Головна причина розвитку мастопатії – гормональні розлади в жінки. Це пов’язано з тим, що молочні залози мають чутливість по відношенню до статевих гормонів яєчників, тому порушення їх балансу призводить до розвитку патологічних змін у тканинах грудей.

Також до причин виникнення та розвитку мастопатії лікарі відносять:
  • куріння;
  • неправильне харчування;
  • зловживання алкоголем;
  • генетичну схильність.

Як діагностувати мастопатію?

Запідозрити недобре можна і в домашніх умовах, для цього слід регулярно оглядати свої молочні залози, пульпуючи область під пахвами та всі груди. Будь-які ущільнення та виділення із сосків повинні викликати занепокоєнні та стати приводом до візиту гінеколога чи мамолога. Лікар призначить такі діагностичні процедури, як УЗД молочної залози та мамографію.

Симптоми мастопатії

Ця хвороба може себе виявити наступними симптомами:
  1. Біль у грудях у другій половині менструального циклу, незадовго перед черговими місячними.
  2. Збільшення та загрубіння грудей, особливо перед менструацією.
  3. Відчуття важкості та дискомфорту у грудях.
  4. Тривога, дратівливість, депресивні стани.
  5. Больові відчуття при доторканні до грудей.
  6. Розростання больової області до зони під пахвами.
  7. Виділення із сосків, які нагадують молозиво.
До групи ризику розвитку мастопатії належать жінки із:
  • зайвою вагою;
  • високим рівнем цукру в крові;
  • підвищеним тиском;
  • відсутністю пологів до 30 років;
  • наявністю декількох абортів;
  • відсутністю факту годування дитини грудьми;
  • клімаксом;
  • хворобливим ПМС;
  • розладами шлунково-кишкового тракту та нервової системи.

Як лікувати мастопатію?

Перед початком лікування фіброзно-кістозної хвороби обов’язково проводиться дослідження гормонального статусу жінки. Це необхідно для призначення правильних препаратів, адже в основному це гормональні ліки. Крім того, гінеколог чи мамолог може призначити рослинні препарати, вітаміни, які також допомагають успішно боротися з мастопатією. Іноді для ефективного лікування може знадобитися хірургічне видалення вузлів, якщо вони можуть нести реальну небезпеку здоров’ю жінки.
Загалом мастопатія не є небезпечною хворобою, адже її природа доброякісна. Але це захворювання, яке потребує постійного і систематичного контролю. Адже доведений факт, що на фоні мастопатії набагато частіше розвиваються злоякісні новоутворення молочної залози, тобто рак. Тому якщо є можливість вилікувати цю хворобу, треба це зробити. Якщо вона важко піддається лікуванню, слід періодично перевіряти стан своїх грудей за допомогою УЗД та мамографа. Такі процедури можуть реально врятувати життя.

Крім того, нелікована  мастопатія може досить сильно дошкуляти жінці болем, важкістю, дискомфортом у грудях. Тож краще звернутися до лікаря при виявленні перших ознак хвороби.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм