Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вроджена пневмонія: чи можна вилікувати немовля?

Вроджена пневмонія: чи можна вилікувати немовля?Вроджена пневмонія – це надзвичайно важка хвороба немовлят, яку викликають патогенні мікроорганізми. Зараження при цьому відбувається ще в утробі матері, іноді інфекція потрапляє в організм дитини під час пологів. Раніше більшість малюків із вродженою пневмонією помирали, проте зараз лікарі навчилися боротися з недугою. Але дана хвороба продовжує залишатися однією із найтяжчих для новонароджених.

Чому виникає вроджена пневмонія?

Збудниками пневмонії є такі мікроорганізми, як пневмококи, стафілококи, стрептококи. Якщо в організмі жінки на момент виникнення вагітності вже вони знаходилися, то за певних умов разом із кров’ю через плаценту з легкістю могли заразити і плід. Це буде називатися гематогенним зараженням.

Існує й інший спосіб інфікування – бронхогенний. Шкідливі мікроорганізми потрапляють до малюка під час пологів, або ж дитина може наковтатися навколоплідних вод, у яких міститься інфекція.  

Найбільш важко лікується вроджена пневмонія, викликана одразу декількома факторами.

Симптоми вродженої пневмонії

Дитина, яка інфікувалася ще в утробі матері, найчастіше народжується недоношеною і з проявами асфіксії (кисневого голодування). Щоб стабілізувати стан новонародженого, часто застосовуються реанімаційні заходи. Перший крик малюка при цьому дуже слабкий, іноді зовсім відсутній, дихання утруднене, чути хрипи та стогнання. Харчування недоношеного малюка із даною хворобою проводять за допомогою зонду, бо у нього недорозвинені всі рефлекси. Отже, до симптомів гематогенної вродженою пневмонії належать:
  • недоношеність малюка;
  • утруднене дихання;
  • практична відсутність основних рефлексів;
  • стрибкоподібна температура тіла: від 35ºС до 40 ºС;
  • порушення роботи серцевого ритму;
  • синюшність нижніх кінцівок.
Симптоми бронхогенної вродженої пневмонії виявляються не так стрімко, оскільки зараження відбувається плавно. Саме тому ця хвороба є ще більш небезпечною. До головних проявів даного захворювання належать:
  • стрибок температури тіла до 38 ºС;
  • вологий кашель у дитини;
  • жорстке дихання;
  • вередливість малюка;
  • значне погіршення апетиту;
  • блювання при годуванні.

Лікування вродженої пневмонії

Сучасні перинатальні центри здатні відновити організм дитини після вродженої пневмонії, важливо вчасно поставити діагноз. Хворого малюка поміщають у спеціальний бокс, де нормалізують його дихання, відновлюють функції органів та систем. Там немовля росте, набирає вагу та бореться з інфекціями. За допомогою лікарської терапії йому знімають обструкцію, відновлюють дренажні властивості легенів та налагоджують газообмін.

Кожна дитина реагує на лікування індивідуально: одна швидко видужує, іншій на цей процес треба багато часу. Все залежить від індивідуальної здатності малюка боротися з інфекцією. До важких наслідків вродженої пневмонії відносять розвиток легеневої недостатності, плеврит, утворення порожнин в легенях тощо.
Зазвичай педіатри ведуть ретельний нагляд за дітьми, які перенесли вроджену пневмонію, хоча б впродовж першого року життя.

Вроджена пневмонія – це надзвичайно важка хвороба, яка, проте, піддається успішному лікуванню в сучасних перинатальних центрах за умови своєчасно встановленого діагнозу. Тут відлік іде не на дні чи на години, а на хвилини. Якщо лікарі в пологовому будинку пропустять ознаки даного захворювання, врятувати життя немовляти буде вкрай важко. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм