Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аналізи, які грають ключову роль при вагітності – інформація від лікарів

Аналізи, які грають ключову роль при вагітності – інформація від лікарівГенетичний, або перинатальний скринінг при вагітності – це сукупність тестів, які показують відхилення рівня гормонів в організмі жінки під час виношування дитини та виявляють ризики розвитку у майбутньої дитини таких вроджених вад, як синдром Дауна, синдром Едвардса, вади розвитку нервової трубки. Найбільш інформативні методи дослідження при цьому – аналіз венозної крові жінки та показання УЗД.  Також беруться до уваги вік, зріст, вага, шкідливі звички майбутніх батьків.

Детальний скринінг проводять у першому та другому триместрі вагітності.

Особливості скринінгу у першому триместрі

Мова йде про комплексне обстеження на строку вагітності від 11 до 13 тижнів. Він покликаний визначити ризики народження дитини із вродженими вадами розвитку. На цьому етапі скринінг – це 2 тести: УЗД та дослідження крові з вени. Перше УЗД визначає: будову тіла майбутнього малюка, його довжину відносно норми, розташування ручок та ніжок; роботу кровоносної системи плоду; функціонування серця. Також під час процедури ультразвуку проводиться вимірювання товщини шийної складки.

Ще один етап скринінгу – аналіз венозної крові вагітної на визначення вмісту в ній  b-ХГЧ та РАРР-А. Якщо рівень гормону ХГЧ понижений, це свідчить про патологію хоріона (плаценти). Занадто високий ХГЧ вказує на наявність хромосомних аномалій плоду чи багатоплідної вагітності. Тест на РАРР-А – це визначення наявності та рівня у крові білку А. Якщо він занадто низький, це є показником хромосомних аномалій.

Результати першого скринінгу лікар оцінює комплексно, відхилення від норми за одним показником ще нічого конкретного не означає. Якщо у гінеколога є підозри на певні вади розвитку, він направляє жінку на додаткове обстеження.

Особливості скринінгу у другому триместрі

Біохімічний скринінг другого триместру проводять на 16-18 тижні вагітності. При аналізі крові враховують показники 3 гормонів: b-ХГЧ, Альфа-фетопротеїну (АФП)тавільногоестріолу. АФП – це білок, що виробляється при вагітності, він є в материнській сироватці крові. Його підвищення свідчить про розвиток вроджених вад та хвороб, зниження – про синдром Дауна. Естріол – стероїдний жіночий статевий гормон, який продукує плацента під час вагітності. Його низький рівень показує можливі порушення у розвитку плоду.

На 20-24 тижні вагітності час проводити другий плановий ультразвук, покликаний виявити можливі вади розвитку майбутньої дитини та дослідити стан плаценти. Це УЗД дуже важливе для перинатального скринінгу, адже розміри плоду вже достатні для того, щоб лікар мав змогу роздивитися ознаки можливих порушень.

У третьому триместрі також проводиться планове ультразвукове дослідження, у період з 32 по 34 тиждень вагітності. Проте цей ультразвук вже не є таким важливим для оцінки можливих вад розвитку, більшість необхідної інформації лікарі отримують із досліджень перших двох триместрів. Третє УЗД оцінює норми росту плоду, розташування плаценти, положення плоду в порожнині матки. Ця інформація дуже важлива для майбутніх пологів.

За результатами генетичного скринінгу лікар рекомендує майбутнім батькам залишати вагітність чи переривати її. Остаточне рішення завжди залишається лише за батьками.  Перинатальний скринінг дає можливість жінці та її партнеру дізнатися про можливі варіанти розвитку подій та прийняти усвідомлене, продумане рішення.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм