Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тонус матки: загроза викидня чи звичайне явище під час вагітності?

Тонус матки: загроза викидня чи звичайне явище під час вагітності?Про тонус матки говорять так часто, що іноді вагітні жінки не звертають на нього необхідної уваги. Проте вивчити дане питання все ж треба, адже тонус може бути як цілком безпечним, так і дуже шкідливим для нормального перебігу вагітності.

Що таке тонус матки?

Гіпертонус матки (у народі – тонус матки) частіше за все виникає на ранніх строках вагітності. Це скорочення матки, які з’являються до пологів. Відчуваються вони як ниючий, тягнучий біль внизу живота, який іноді віддає в поперек. Жінки відмічають, що цей біль схожий на менструальний. Іноді тонус протікає безсимптомно, виявляючись лише при УЗД.

Причини виникнення тонусу досить різні: від елементарного хвилювання майбутньої мами до недорозвиненості її статевих органів. Матка – це м’язовий орган, який реагує на фізичне розтягнення при рості плоду та на нервові імпульси: хвилювання, радість, страх. Вона має здатність скорочуватися та має тонус. Він може бути зниженим, нормальним чи підвищеним. Напруженість матки – це і є її гіпертонус. Він сигналізує про те, що у жінки може відбутися викидень чи початися передчасні пологи. Ще гіпертонус може спричинити гіпоксію плоду (кисневе голодування) та відшарування плаценти.

Тонус матки у різних триместрах вагітності

Перший триместр. Найбільш небезпечний тонус матки саме в першому триместрі вагітності, оскільки до 12 тижнів він цілком реально може викликати її переривання. Будь-який біль чи неприємні відчуття – привід для консультування з лікарем. Іноді він обмежиться приписуванням но-шпи, якщо проблема у нестачі прогестерону – курсом гормональної терапії. Проте бувають і випадки, коли без госпіталізації не обійтися.

Другий триместр. У другому триместрі тонус матки – досить розповсюджене явище, адже організм жінки готується до майбутніх пологів, відбувається його гормональна перебудова. Приблизно з 20 тижня вагітності починаються «тренування» – періоди напруження та розслаблення матки, але в нормі вони нечасті та безболісні. Якщо ж тонус приносить суттєвий дискомфорт жінці, варто занепокоїтися та звернутися до лікаря: це може бути ознакою гіпоксії плоду.

Третій триместр. Починаючи з 38-го тижня вагітності напруженість м’язів може бути досить тривалою, до того ж, тонус провокує і сам малюк, який штовхає маму ручками й ніжками. Зазвичай уже не відрізняються тонус та підготовчі перейми, дитина має народитися зовсім скоро. У третьому триместрі гіпертонус практично ніколи не лікують, всі очікують пологів.

Наслідки та профілактика тонусу матки

Найбільш важкий наслідок гіпертонусу матки – самовільний викидень. Його можна уникнути, вчасно звернувшись за медичною допомогою. До того ж, гіпертонус може мати негативні наслідки для майбутньої дитини: він тягне за собою порушення кровообігу органів малого тазу, яке може призвести до кисневого голодування плоду та негативно відбитися на його здоров’ї після народження.

Профілактика тонусу матки – це спокій майбутньої мами, відмова від тютюнопаління, вживання алкоголю, здоровий сон, регулярні прогулянки на свіжому повітрі, своєчасне виявлення та лікування інфекцій.

Тонус матки – це діагноз, який ставлять більшій половині вагітних жінок. Проте дуже важливо, у якому саме періоду вагітності його виявили, наскільки він сильний, та, відповідно, небезпечний для малюка. Іноді достатньо просто заспокоїтися, і тонус пройде, але буває й так, що без медичної допомоги не обійтися.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм