Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дефіцит цинку пов’язаний з важчим перебігом COVID-19, – вчені

Дефіцит цинку пов’язаний з важчим перебігом COVID-19, – вчені Загальновідомо, що коронавірусна хвороба (COVID-19), спричинена SARS-CoV-2, може протікати як безсимптомно, так і з важкими проявами дихальної недостатності та пневмонією. З огляду на це, вчені по всьому світу проводять пошук біомаркерів, які могли б спрогнозувати перебіг захворювання та допомогти лікарям ефективніше лікувати пацієнтів. 
 
Наразі група науковців з різних університетів та інститутів в Іспанії опублікувала спільну працю на порталі medRxiv. В ній вони дійшли висновку, що низький рівень цинку в сироватці крові пов’язаний з важчим перебігом COVID-19.
 
Цинк – мікроелемент, необхідний для підтримки різних біологічних процесів. Однією з найважливіших ролей цинку в організмі людини є його вплив на імунну систему – як на вроджений, так і на набутий імунітет. 
Вважається, що дефіцит цього мікроелементу є основною проблемою харчування у багатьох країнах світу. Щобільше, навіть у розвинених країнах від 15 до 31% людей похилого віку мають дефіцит цинку. 
 
В ході своєї роботи науковці провели ретроспективний аналіз даних 249 пацієнтів з коронавірусною хворобою, які лікувались у госпіталі дель-Мар (Hospital del Mar). В результаті вони встановили, що в осіб з рівнем цинку в сироватці крові 50 мкг/дл (нижня межа норми) та нижче COVID-19 протікав важче, а саме: симптоми захворювання були більш вираженими, лікування – більш тривалим, а відсоток летальних випадків – вищим. 
 
Окрім цього, іспанські вчені паралельно провели аналіз поведінки вірусу SARS-CoV-2 у клітинній лінії Vero E6 при різних концентраціях цинку. Результати цього експерименту показують, що нижчі рівні цинку сприяють швидшому розвитку вірусу в інфікованих клітинах.
З огляду на отримані дані, науковці вважають важливим коригувати рівень цинку в сироватці крові пацієнтів з COVID-19, а також запровадити профілактичне вживання препаратів з цим мікроелементом для осіб підвищеної групи ризику, в першу чергу – людей похилого віку. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED