Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Виробництво вакцин в Україні є питанням біобезпеки – Степанов

Виробництво вакцин в Україні є питанням біобезпеки – СтепановУкраїна має відновити виробництво власних вакцин, а в неблизькій перспективі можливе й створення української вакцини від коронавірусу. 
Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.
 
«Я стверджую, що ми обов’язково маємо створити своє виробництво вакцин. Україна має мати повне забезпечення своїми вакцинами. Цей шлях не швидкий, це неможливо зробити за пів року, але наші виробники готові. Принаймні три виробники, з якими ми розмовляли, мають відповідні потужності, щоб виробляти вакцини», – заявив він.
 
За словами Степанова, йдеться про «вакцини, якими ми користуємося постійно» – проти дифтерії, кору, правцю тощо. Він додав, що це питання біобезпеки.
«COVID-19 показав, що ми повинні мати власне виробництво. Навіть якщо це на першому етапі буде дорожче. (Ці три компанії – ред.) говорять: ми готові це створювати, дайте нам, будь ласка, держзамовлення на кілька років вперед. Я вважаю, що це треба робити. Думаю, депутати це точно підтримають», – заявив глава МОЗ.
 
Посадовець також нагадав про участь України у глобальній ініціативі COVAX, у межах якої країна може розраховувати на отримання восьми мільйонів доз вакцини від COVID-19 після її появи. Окрім того, за його словами, в уряді тривають перемовини «зі всіма світовими основними виробниками вакцини». Також він допустив можливість створення української вакцини від коронавірусу.
«Треба дати нашим вченим шанс, в нас є талановиті люди й в нас є можливості, – додав Степанов. – Починати треба з цих (найбільш затребуваних - ред.) вакцин, але, я думаю, що на вакцини від коронавірусу ми теж можемо розраховувати, може, не так швидко». 
 
Зазначимо, що вакцини від коронавірусу із доведеною ефективністю у світі ще не заявлено, однак в МОЗ вже порахували, що для українців вона коштуватиме майже 40 доларів за дозу. І це лише за попередніми підрахунками – кінцева ціна на вакцину від COVID-19 станом на сьогодні ще не сформована. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED