Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Майже 1 мільярд людей у світі страждає на психічні розлади – ВООЗ

Майже 1 мільярд людей у світі страждає на психічні розлади – ВООЗМайже 1 мільярд людей у світі страждає на ті чи інші психічні розлади. Таку інформацію надає Всесвітня організація охорони здоров’я. В той же час, охорона психічного здоров’я відноситься до тих галузей охорони здоров’я, які отримують найменше уваги від влади та суспільства. Тож цю ситуацію слід докорінно змінювати, наголошують у ВООЗ.

У середньому, за даними тієї ж таки ВООЗ, видатки на охорону психічного здоров’я у державах складають близько 2% від бюджету, виділеного на охорону здоров’я в цілому. Цього вкрай мало, вважають експерти. Більше 75% людей у країнах з низьким та середнім рівнем доходу (до яких належить і Україна), які страждають та психічні, неврологічні та наркологічні розлади, не отримують необхідного лікування або отримують його у недостатньому обсязі. Поширеними є стигматизація, дискримінація таких людей, порушення прав людини.

Наслідки психічних розладів часто бувають фатальними: у ВООЗ повідомляють, що кожні 40 секунд у світі хтось помирає від самогубства, причини якого часто криються саме у психічних розладах. 

На сьогодні вкрай негативний вплив на психічне здоров’я людини чинить пандемія COVID-19 та карантинні заходи, пов’язані з боротьбою з нею. Звичне життя мільярдів людей в усьому світі порушилося, що часто призводить до розвитку депресії та інших психічних розладів. Тож зараз як ніколи слід приділити багато уваги питанню охорони психічного здоров’я.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED