Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Близько 20% усіх пацієнтів з туберкульозом в Україні мають його мультирезистентну форму

Близько 20% усіх пацієнтів з туберкульозом в Україні мають його мультирезистентну форму Проблема мультирезистентного туберкульозу гостро стоїть в Україні. Це туберкульоз, який погано або взагалі не піддається лікуванню, він не є чутливим до антибіотиків. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, до 20% усіх пацієнтів з туберкульозом в Україні мають його мультирезистентну форму. Це близько 6 тисяч осіб, і це дуже багато для європейської країни.

З 1 вересня 2020 року Національна служба здоров’я буде платити медичним закладам за надання послуг з лікування мультирезистентних форм туберкульозу за підвищеним тарифом. Його збільшили на 40%. 

На 2021 рік в НСЗУ планують запровадити новий пакет медичних послуг, який буде стосуватися лікування туберкульозу первинною ланкою (сімейними лікарями, терапевтами, педіатрами). Уже наступного року заклади первинної медичної допомоги матимуть змогу підписати з НСЗУ договір, який дозволить їм надавати медичні послуги хворим на туберкульоз. Після того, як буде лабораторно підтверджено, що пацієнт перестав виділяти бактерію туберкульозу (тобто він є незаразним), він зможе лікуватися амбулаторно під наглядом сімейного лікаря.

Ще у травні 2014 року Всесвітня асамблея охорони здоров’я прийняла Глобальну стратегію боротьби з туберкульозом. Її головна мета – подолати хворобу до 2035 року. Україна теж підписали цей документ. Проте для його реальної реалізації слід активніше боротися перш за все з мультирезистентними формами туберкульозу, які є найбільш небезпечними.

Автор: Ольга Купріянова
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED