Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хронічне недосипання - фактор ризику розвитку багатьох хвороб

Хронічне недосипання - фактор ризику розвитку багатьох хворобРегулярне, хронічне недосипання дуже негативно позначається на здоров'ї людини. Воно є фактором ризику розвитку цукрового діабету, серцево-судинних патологій, ожиріння, порушень психічного здоров'я і погіршення імунітету в цілому. Тому не варто нехтувати здоровим, повноцінним сном, радять експерти Центру громадського здоров'я МОЗ.

Недосипання позначається і на зовнішньому вигляді людини. У неї з'являються мішки, синці під очима, шкіра обличчя стає блідою, з сірим відтінком. Недосипання спричиняє погане самопочуття, уповільнення реакцій, погіршення розумових здібностей.

Щоб сон був якісним, потрібно враховувати 3 його головні складові:
  1. Тривалість - для дорослого рекомендується спати близько 8 годин на добу.
  2. Безперервність - саме сон, який нічим не переривається вночі, дозволяє людині максимально відпочити і відновити сили.
  3. Глибина - люди, які чутливо сплять і прокидаються від найменшого звуку, погано відновлюють за ніч свої сили.
Щоб сон вночі був повноцінним, потрібно вчасно лягати спати. Робити це бажано до 22:00. Прокидатися найкраще в один і той же час, навіть на вихідних, організму так легше. Не варто вживати алкоголь і курити перед сном, це може погіршити його якість. Також за кілька годин до сну краще не пити каву, не їсти солодке і важку для шлунку їжу.

Важливо дотримуватися комфортного температурного режиму в спальні. Більшості людей найкраще спиться при температурі повітря не вище 20°С. Перед сном спальню потрібно добре провітрити. Щоб повноцінно відпочити вночі, не слід перед сном дивитися телевізор, користуватися телефоном та іншими гаджетами. Не потрібно навантажувати мозок зайвою інформацією.

Головне пам'ятати: здоровий сон - це запорука здоров'я. Тому необхідно зробити все для його правильної організації.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED