Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Програма медичних гарантій: що потрібно знати пацієнту?

Програма медичних гарантій: що потрібно знати пацієнту?З 1 квітня 2020 року в Україні почне діяти Програма медичних гарантій. Йдеться про перелік медичних послуги, які безкоштовно гарантовані пацієнтам державою. Впровадження даної Програми необхідно в рамках реалізації нового етапу медичної реформи і зміни моделі фінансування медицини в цілому. Тепер лікарні отримуватимуть не звичні субвенції на їх утримання, а оплату від держави за надані медичні послуги населенню.

З державного бюджету на 2020 рік виділено 72 мільярди гривень на Програму медичних гарантій. Це 64% від усіх коштів, виділених на охорону здоров'я в цьому році. Отже, відповідно до Програми медичних гарантій, громадяни України можуть розраховувати на безкоштовну медичну допомогу в таких сферах:
  • первинна медична допомога;
  • госпітальна допомога;
  • спеціалізована амбулаторна допомога;
  • екстрена медична допомога;
  • медична реабілітація;
  • паліативна медична допомога;
  • препарати за програмою уряду «Доступні ліки» (пацієнти отримують або безкоштовно, або з невеликою доплатою).
Направлення на лікування пацієнт повинен буде отримувати у свого терапевта, педіатра або сімейного лікаря. Тому без підписаної декларації на первинці неможливо буде претендувати на безкоштовну допомогу в лікарні. До вузьких спеціалістів (наприклад, офтальмолога, гастроентеролога) направлення теж потрібно брати у лікаря первинної ланки. Є невелике уточнення: до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога та травматолога пацієнт може звернутися безпосередньо, без направлення від терапевта. Також самозвернення допускається, якщо пацієнт з хронічними захворюваннями перебуває під систематичним медичним наглядом у вузького фахівця. Самозвернення можливе і при невідкладному стані у хворого.

Крім консультацій вузьких фахівців і госпітальної медичної допомоги, пацієнти в рамках Програми медичних гарантій можуть розраховувати на безкоштовні лабораторні, функціональні та інструментальні обстеження, малі хірургічні втручання. Держава заплатить за медичні послуги в рамках денного стаціонару, медичну реабілітацію, планову стоматологію дітям до 16-ти років, невідкладну стоматологічну допомогу і дорослим, і дітям.
Як буде працювати на практиці Програма медичних гарантій, стане ясно вже зовсім скоро, а саме з 1 квітня 2020 року.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED