Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дитячі психологічні травми змінюють структуру мозку – висновки вчених

Дитячі психологічні травми змінюють структуру мозку – висновки вченихКанадські вчені провели дослідження, які виявили, що люди, які страждали від психологічних травм у дитинстві, мають тоншу мієлінову оболонку багатьох нервових волокон, ніж решта людей. Про це пише ІА “Уніан” з посиланням на Medical Xpress.

Дослідники встановили, що через дитячі психологічні травми змінюються структури та функції клітин деяких звивин кори головного мозку. Це підвищує ризик розвитку депресії та суїцидальних нахилів у людини в майбутньому, оскільки саме дана область мозку відіграє вирішальну роль у регуляції емоцій.

Ще одне дослідження показало, що люди, які зазнавали утисків у дитячому віці, мають аномалії у білій речовині мозку. Вона в основному складається з нервових волокон, які вкриває мієлінова оболонка. Ця оболонка сприяє передачі сигналів між нервовими клітинами. Вчені дослідили зразки мозку певної кількості померлих людей. Виявилося, що мієлінова оболонка багатьох нервових волокон була суттєво тоншою у тих, хто піддавався насильству, коли був дитиною.

Отже, твердження, що всі наші комплекси та проблеми родом з дитинства, тепер має і наукове підґрунтя. Якщо дитину б’ють, фізично чи емоційно знущаються з неї, безслідно це не проходить. Вона може вирости закритою, емоційно нестабільною, схильною до депресивних станів та самогубства. Адже зміни, які відбуваються у мозку під впливом негативних факторів, є незворотними. Звичайно, зовсім необов’язково у людини, яка страждала в дитинстві, буде все так погано у дорослому житті. Але ймовірність цього є доволі високою.

Всесвітня організація охорони здоров’я визначає депресію як одну з головних та найбільш тяжких хвороб сучасного світу. Її проявами є розлади сну, поганий апетит, апатія, метушливість, порушення концентрації уваги. Якщо такі прояви депресії наявні у близької людини, слід допомогти їй побороти хворобу та не допустити появи важких психологічних ускладнень. Зарадити може уникання стресів, нормалізація способу життя, консультації у психотерапевта, прийом за призначенням лікаря антидепресантів. Комплексна допомога та турбота – це те, що дозволить перемогти депресію та позбавитися від деструктивних думок.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED