/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/templates/bluestonesv20/library/Artx/Content/Article.php:24 (ArtxContentArticleBase)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/templates/bluestonesv20/library/Artx/Content.php:68 (ArtxContentArticle)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/templates/bluestonesv20/html/com_content/article/default.php:8 (article)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/view.php:564 (include)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/view.php:192 (loadTemplate)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/views/article/view.html.php:194 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/cache/handler/view.php:98 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/controller.php:308 (get)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/controller.php:55 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/controller.php:236 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/content.php:35 (execute)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/helper.php:162 (require_once)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/includes/application.php:124 (renderComponent)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/index.php:75 (dispatch)
Знайте про свій ризик. Поспілкуйтеся з лікарем щодо вашого ризику стосовно певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також слідкувати за хронічними захворюваннями, якщо вони у вас є.
Ставте питання і спілкуйтеся. Поговоріть із сімейним лікарем щодо питань або проблем, які у вас є.
На прийомі у лікаря запитайте:
Відповідальне використання антимікробних препаратів. Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря з дотриманням кратності і тривалості прийому.
Пам’ятайте, що домашні тварини також можуть переносити мікроби. Після контакту з тваринами та прибирання за ними ретельно мийте руки з милом.
Вакцинація. Щороку тисячі українців хворіють на захворювання, які можна попередити вакцинами. Поговоріть із батьками та проконсультуйтесь із лікарем.
Готуйте їжу безпечно. Бактерії в їжі можуть викликати захворювання, тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.
Чотири кроки до безпеки харчових продуктів.
71ᵒС – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини;
74ᵒС – для всієї домашньої птиці, включаючи курячий та індичий фарш;
74ᵒС – для страв із додаванням яєць;
63ᵒС – для шинки;
63ᵒС – для риби.
Бактерії швидко розмножуються при температурі 4,5-60ᵒС. Ніколи не залишайте продукти, що швидко псуються, довше ніж 2 години (або 1 години, якщо >32ᵒС).
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/models/article.php590
Антимікробні препарати рятують життя, але можуть викликати і побічні явища, в тому числі антимікробну резистентність. Із 40-х років ХХ сторіччя антибіотики значно знизили захворюваність і смертність від інфекційних хвороб. Водночас вони змусили мікроорганізми мутувати для захисту від них, тож антимікробні препарати стають менш ефективними.
Більшість мікробів не шкідливі і навіть корисні для людини, однак деякі з них можуть сприяти розвитку хвороби. Препарати для лікування таких захворювань називають антимікробними. Найбільш відомими антимікробними препаратами є антибіотики, які вбивають або зупиняють ріст бактерій.
Знайте про свій ризик. Поспілкуйтеся з лікарем щодо вашого ризику стосовно певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також слідкувати за хронічними захворюваннями, якщо вони у вас є.
Ставте питання і спілкуйтеся. Поговоріть із сімейним лікарем щодо питань або проблем, які у вас є.
На прийомі у лікаря запитайте:
Відповідальне використання антимікробних препаратів. Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря з дотриманням кратності і тривалості прийому.
Пам’ятайте, що домашні тварини також можуть переносити мікроби. Після контакту з тваринами та прибирання за ними ретельно мийте руки з милом.
Вакцинація. Щороку тисячі українців хворіють на захворювання, які можна попередити вакцинами. Поговоріть із батьками та проконсультуйтесь із лікарем.
Готуйте їжу безпечно. Бактерії в їжі можуть викликати захворювання, тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.
Чотири кроки до безпеки харчових продуктів.
71ᵒС – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини;
74ᵒС – для всієї домашньої птиці, включаючи курячий та індичий фарш;
74ᵒС – для страв із додаванням яєць;
63ᵒС – для шинки;
63ᵒС – для риби.
Бактерії швидко розмножуються при температурі 4,5-60ᵒС. Ніколи не залишайте продукти, що швидко псуються, довше ніж 2 години (або 1 години, якщо >32ᵒС).
[parameters] => JParameter Object
(
[_raw] => show_noauth=1
show_title=1
link_titles=1
show_intro=1
show_section=0
link_section=0
show_category=0
link_category=0
show_author=1
show_create_date=1
show_modify_date=0
show_item_navigation=1
show_readmore=0
show_vote=1
show_icons=1
show_pdf_icon=0
show_print_icon=0
show_email_icon=0
show_hits=1
feed_summary=0
filter_groups=18
filter_type=BL
filter_tags=
filter_attritbutes=
[_xml] =>
[_elements] => Array
(
)
[_elementPath] => Array
(
[0] => /home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/html/parameter/element
)
[_defaultNameSpace] => _default
[_registry] => Array
(
[_default] => Array
(
[data] => stdClass Object
(
[show_noauth] => 1
[show_title] => 1
[link_titles] => 1
[show_intro] => 1
[show_section] => 0
[link_section] => 0
[show_category] => 0
[link_category] => 0
[show_author] => 1
[show_create_date] => 1
[show_modify_date] => 0
[show_item_navigation] => 1
[show_readmore] => 0
[show_vote] => 1
[show_icons] => 1
[show_pdf_icon] => 0
[show_print_icon] => 0
[show_email_icon] => 0
[show_hits] => 1
[feed_summary] => 0
[filter_groups] => 18
[filter_type] => BL
[filter_tags] =>
[filter_attritbutes] =>
[show_description] => 1
[show_description_image] => 0
[num_leading_articles] => 0
[num_intro_articles] => 10
[num_columns] => 1
[num_links] => 0
[orderby_sec] => rdate
[multi_column_order] => 0
[show_pagination] => 2
[show_pagination_results] => 1
[show_feed_link] => 1
[description] => Интересные факты в области медицины и здоровья.
[keywords] => новости, здоровье, интересные факты о здоровье
[page_title] => Интересные факты из медицины, новости медицины
[show_page_title] => 0
[menu_image] => 11111.png
[secure] => 0
[page_description] => Медицинский портал Украины Здоров-Инфо - медицинский справочник, публичный реестр медицинских учреждений, медицинские товары, новости и статьи о здоровье, здоровый образ жизни.
[popup] => 0
)
)
)
[_errors] => Array
(
)
)
[readmore_link] => /novosti/interesnye-fakty/20595-scho-take-antibiotikorezistentnist.html
[event] => stdClass Object
(
[afterDisplayTitle] =>
[beforeDisplayContent] =>
[afterDisplayContent] =>
)
)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/models/article.php590
Антимікробні препарати рятують життя, але можуть викликати і побічні явища, в тому числі антимікробну резистентність. Із 40-х років ХХ сторіччя антибіотики значно знизили захворюваність і смертність від інфекційних хвороб. Водночас вони змусили мікроорганізми мутувати для захисту від них, тож антимікробні препарати стають менш ефективними.
Більшість мікробів не шкідливі і навіть корисні для людини, однак деякі з них можуть сприяти розвитку хвороби. Препарати для лікування таких захворювань називають антимікробними. Найбільш відомими антимікробними препаратами є антибіотики, які вбивають або зупиняють ріст бактерій.
Знайте про свій ризик. Поспілкуйтеся з лікарем щодо вашого ризику стосовно певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також слідкувати за хронічними захворюваннями, якщо вони у вас є.
Ставте питання і спілкуйтеся. Поговоріть із сімейним лікарем щодо питань або проблем, які у вас є.
На прийомі у лікаря запитайте:
Відповідальне використання антимікробних препаратів. Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря з дотриманням кратності і тривалості прийому.
Пам’ятайте, що домашні тварини також можуть переносити мікроби. Після контакту з тваринами та прибирання за ними ретельно мийте руки з милом.
Вакцинація. Щороку тисячі українців хворіють на захворювання, які можна попередити вакцинами. Поговоріть із батьками та проконсультуйтесь із лікарем.
Готуйте їжу безпечно. Бактерії в їжі можуть викликати захворювання, тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.
Чотири кроки до безпеки харчових продуктів.
71ᵒС – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини;
74ᵒС – для всієї домашньої птиці, включаючи курячий та індичий фарш;
74ᵒС – для страв із додаванням яєць;
63ᵒС – для шинки;
63ᵒС – для риби.
Бактерії швидко розмножуються при температурі 4,5-60ᵒС. Ніколи не залишайте продукти, що швидко псуються, довше ніж 2 години (або 1 години, якщо >32ᵒС).
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/templates/bluestonesv20/library/Artx/Content.php:68 (ArtxContentArticle)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/templates/bluestonesv20/html/com_content/article/default.php:8 (article)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/view.php:564 (include)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/view.php:192 (loadTemplate)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/views/article/view.html.php:194 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/cache/handler/view.php:98 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/controller.php:308 (get)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/controller.php:55 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/controller.php:236 (display)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/components/com_content/content.php:35 (execute)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/libraries/joomla/application/component/helper.php:162 (require_once)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/includes/application.php:124 (renderComponent)
/home/opequpxt/zdorov-info.com.ua/index.php:75 (dispatch)
stdClass Object ( [id] => 20595 [title] => Що таке антибіотикорезистентність? [alias] => scho-take-antibiotikorezistentnist [title_alias] => [introtext] =>Антимікробні препарати рятують життя, але можуть викликати і побічні явища, в тому числі антимікробну резистентність. Із 40-х років ХХ сторіччя антибіотики значно знизили захворюваність і смертність від інфекційних хвороб. Водночас вони змусили мікроорганізми мутувати для захисту від них, тож антимікробні препарати стають менш ефективними.
Більшість мікробів не шкідливі і навіть корисні для людини, однак деякі з них можуть сприяти розвитку хвороби. Препарати для лікування таких захворювань називають антимікробними. Найбільш відомими антимікробними препаратами є антибіотики, які вбивають або зупиняють ріст бактерій.
[fulltext] =>Як мікроби стають стійкими (резистентними)?
- антибіотики вбивають бактерії, що спричинили хворобу, але стійкі мікроби не помирають;
- антибіотики знищують і корисні бактерії, які захищають організм від інфекцій;
- стійкі бактерії захищаються, що дозволяє їм і надалі викликати захворювання;
- мікроби здатні передавати стійкість до препаратів іншим бактеріям, а інфіковані люди стають переносниками.
Основні стратегії захисту бактерій від антибіотиків:
- блокування антибіотику мікробною клітиною: стійкі бактерії блокують потрапляння антибіотиків в клітину, зменшивши кількість отворів або прибравши їх взагалі;
- позбавлення від антибіотика: резистентні бактерії використовують «насоси» в стінках для видалення антибіотиків, які потрапили в клітину;
- знищення антибіотика: використання ферментів для руйнації структури антибіотика;
- нівелювання ефектів антибіотика: деякі антибіотики порушують життєво важливі функції бактерій, наприклад вироблення поживних речовин. Тому мікроби розробляють нові шляхи, які дозволяють обійти ефекти препарату;
- маскування: чимало антимікробних препаратів призначені для знищення певних частин (мішеней), тому бактерії змінюють «вигляд» таких частин, що не дозволяє антибіотику їх розпізнати.
Як захистити себе і свою сім’ю?
Хвороба виникає у випадках, коли мікроби розмножуються в організмі та провокують запальну реакцію. Захворювання від стійких мікробів важко вилікувати, а інколи взагалі неможливо. Ніхто не може повністю уникнути зараження мікроорганізмами, в тому числі резистентними. Однак деякі люди мають більший ризик. Тому слід захищатися від зараження.Знайте про свій ризик. Поспілкуйтеся з лікарем щодо вашого ризику стосовно певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також слідкувати за хронічними захворюваннями, якщо вони у вас є.
Ставте питання і спілкуйтеся. Поговоріть із сімейним лікарем щодо питань або проблем, які у вас є.
На прийомі у лікаря запитайте:
- Як можна попередити інфекційні хвороби?
- Що потрібно знати про антибіотики, які Ви мені призначили?
- Що роблять у закладі задля попередження інфекцій?
- Які дослідження допоможуть переконатися, що я вживаю правильний антибіотик?
- Як в лікарні боряться з антибіотикорезистентністю?
- Чи є необхідність в інвазивному пристрої (наприклад, катетері)?
- Перед контактом з вами попросіть медичного працівника обробити руки, якщо він цього не зробив.
Відповідальне використання антимікробних препаратів. Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря з дотриманням кратності і тривалості прийому.
Пам’ятайте, що домашні тварини також можуть переносити мікроби. Після контакту з тваринами та прибирання за ними ретельно мийте руки з милом.
Вакцинація. Щороку тисячі українців хворіють на захворювання, які можна попередити вакцинами. Поговоріть із батьками та проконсультуйтесь із лікарем.
Готуйте їжу безпечно. Бактерії в їжі можуть викликати захворювання, тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.
Правила безпеки харчових продуктів
Усі тварини мають мікроорганізми в кишечнику, як і люди. Використання антибіотиків в тваринництві призводить до «виживання» резистентних бактерій. Коли таких тварин використовують для виробництва продуктів харчування, стійкі до дії антибіотиків мікроби можуть їх забруднювати. Крім того, такі бактерії можуть проникати в оточуюче середовище і розповсюджуватися на фрукти, овочі або інші продукти, для поливу яких використовується забруднена (інфікована) вода.Чотири кроки до безпеки харчових продуктів.
- Чистота – мийте руки і робочу поверхню:
- мікроби, які здатні викликати захворювання (передусім, харчові отруєння) можуть виживати та розмножуватися по усій кімнаті;
- мийте руки з милом та водою протягом 20 секунд до, під час і після приготування їжі, а також перед її вживанням;
- посуд, дошки для нарізання та робочу поверхню необхідно мити гарячою мильною водою;
- фрукти і овочі слід промивати під проточною водою.
- Окреме зберігання. Сире м'ясо, морепродукти і яйця можуть бути джерелом інфекції.
- Використовуйте окремі дошки для нарізання і тарілки;
- зберігайте сире м'ясо, птицю, морепродукти подалі від інших продуктів навіть у холодильнику.
- Термічна обробка:
- їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою аби знищити мікробів (єдиний спосіб визначити чи правильно приготована їжа – використати харчовий термометр, так як її безпечність оцінити неможливо ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою);
- використовуйте харчовий термометр з метою визначення температури всередині страви, яка має бути:
71ᵒС – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини;
74ᵒС – для всієї домашньої птиці, включаючи курячий та індичий фарш;
74ᵒС – для страв із додаванням яєць;
63ᵒС – для шинки;
63ᵒС – для риби.
Бактерії швидко розмножуються при температурі 4,5-60ᵒС. Ніколи не залишайте продукти, що швидко псуються, довше ніж 2 години (або 1 години, якщо >32ᵒС).
- Охолодіть продукти:
- температура в холодильнику має бути меншою за 4,5ᵒС;
- продукти які швидко псуються зберігати поза холодильником більше двох годин заборонено (або більше однієї години при температурі повітря більше 32ᵒС);
- розморожувати заморожені продукти слід в холодильнику, холодній воді або в мікрохвильовій печі (заборонено розморожувати продукти при кімнатній температурі, так як мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури).

Більшість мікробів не шкідливі і навіть корисні для людини, однак деякі з них можуть сприяти розвитку хвороби. Препарати для лікування таких захворювань називають антимікробними. Найбільш відомими антимікробними препаратами є антибіотики, які вбивають або зупиняють ріст бактерій.
Як мікроби стають стійкими (резистентними)?
- антибіотики вбивають бактерії, що спричинили хворобу, але стійкі мікроби не помирають;
- антибіотики знищують і корисні бактерії, які захищають організм від інфекцій;
- стійкі бактерії захищаються, що дозволяє їм і надалі викликати захворювання;
- мікроби здатні передавати стійкість до препаратів іншим бактеріям, а інфіковані люди стають переносниками.
Основні стратегії захисту бактерій від антибіотиків:
- блокування антибіотику мікробною клітиною: стійкі бактерії блокують потрапляння антибіотиків в клітину, зменшивши кількість отворів або прибравши їх взагалі;
- позбавлення від антибіотика: резистентні бактерії використовують «насоси» в стінках для видалення антибіотиків, які потрапили в клітину;
- знищення антибіотика: використання ферментів для руйнації структури антибіотика;
- нівелювання ефектів антибіотика: деякі антибіотики порушують життєво важливі функції бактерій, наприклад вироблення поживних речовин. Тому мікроби розробляють нові шляхи, які дозволяють обійти ефекти препарату;
- маскування: чимало антимікробних препаратів призначені для знищення певних частин (мішеней), тому бактерії змінюють «вигляд» таких частин, що не дозволяє антибіотику їх розпізнати.
Як захистити себе і свою сім’ю?
Хвороба виникає у випадках, коли мікроби розмножуються в організмі та провокують запальну реакцію. Захворювання від стійких мікробів важко вилікувати, а інколи взагалі неможливо. Ніхто не може повністю уникнути зараження мікроорганізмами, в тому числі резистентними. Однак деякі люди мають більший ризик. Тому слід захищатися від зараження.Знайте про свій ризик. Поспілкуйтеся з лікарем щодо вашого ризику стосовно певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також слідкувати за хронічними захворюваннями, якщо вони у вас є.
Ставте питання і спілкуйтеся. Поговоріть із сімейним лікарем щодо питань або проблем, які у вас є.
На прийомі у лікаря запитайте:
- Як можна попередити інфекційні хвороби?
- Що потрібно знати про антибіотики, які Ви мені призначили?
- Що роблять у закладі задля попередження інфекцій?
- Які дослідження допоможуть переконатися, що я вживаю правильний антибіотик?
- Як в лікарні боряться з антибіотикорезистентністю?
- Чи є необхідність в інвазивному пристрої (наприклад, катетері)?
- Перед контактом з вами попросіть медичного працівника обробити руки, якщо він цього не зробив.
Відповідальне використання антимікробних препаратів. Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря з дотриманням кратності і тривалості прийому.
Пам’ятайте, що домашні тварини також можуть переносити мікроби. Після контакту з тваринами та прибирання за ними ретельно мийте руки з милом.
Вакцинація. Щороку тисячі українців хворіють на захворювання, які можна попередити вакцинами. Поговоріть із батьками та проконсультуйтесь із лікарем.
Готуйте їжу безпечно. Бактерії в їжі можуть викликати захворювання, тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.
Правила безпеки харчових продуктів
Усі тварини мають мікроорганізми в кишечнику, як і люди. Використання антибіотиків в тваринництві призводить до «виживання» резистентних бактерій. Коли таких тварин використовують для виробництва продуктів харчування, стійкі до дії антибіотиків мікроби можуть їх забруднювати. Крім того, такі бактерії можуть проникати в оточуюче середовище і розповсюджуватися на фрукти, овочі або інші продукти, для поливу яких використовується забруднена (інфікована) вода.Чотири кроки до безпеки харчових продуктів.
- Чистота – мийте руки і робочу поверхню:
- мікроби, які здатні викликати захворювання (передусім, харчові отруєння) можуть виживати та розмножуватися по усій кімнаті;
- мийте руки з милом та водою протягом 20 секунд до, під час і після приготування їжі, а також перед її вживанням;
- посуд, дошки для нарізання та робочу поверхню необхідно мити гарячою мильною водою;
- фрукти і овочі слід промивати під проточною водою.
- Окреме зберігання. Сире м'ясо, морепродукти і яйця можуть бути джерелом інфекції.
- Використовуйте окремі дошки для нарізання і тарілки;
- зберігайте сире м'ясо, птицю, морепродукти подалі від інших продуктів навіть у холодильнику.
- Термічна обробка:
- їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою аби знищити мікробів (єдиний спосіб визначити чи правильно приготована їжа – використати харчовий термометр, так як її безпечність оцінити неможливо ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою);
- використовуйте харчовий термометр з метою визначення температури всередині страви, яка має бути:
71ᵒС – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини;
74ᵒС – для всієї домашньої птиці, включаючи курячий та індичий фарш;
74ᵒС – для страв із додаванням яєць;
63ᵒС – для шинки;
63ᵒС – для риби.
Бактерії швидко розмножуються при температурі 4,5-60ᵒС. Ніколи не залишайте продукти, що швидко псуються, довше ніж 2 години (або 1 години, якщо >32ᵒС).
- Охолодіть продукти:
- температура в холодильнику має бути меншою за 4,5ᵒС;
- продукти які швидко псуються зберігати поза холодильником більше двох годин заборонено (або більше однієї години при температурі повітря більше 32ᵒС);
- розморожувати заморожені продукти слід в холодильнику, холодній воді або в мікрохвильовій печі (заборонено розморожувати продукти при кімнатній температурі, так як мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури).
Хотите получать новые статьи на почту? |
Новые статьи:
Также интересно посмотреть:
Що таке антибіотикорезистентність?

Більшість мікробів не шкідливі і навіть корисні для людини, однак деякі з них можуть сприяти розвитку хвороби. Препарати для лікування таких захворювань називають антимікробними. Найбільш відомими антимікробними препаратами є антибіотики, які вбивають або зупиняють ріст бактерій.
Як мікроби стають стійкими (резистентними)?
- антибіотики вбивають бактерії, що спричинили хворобу, але стійкі мікроби не помирають;
- антибіотики знищують і корисні бактерії, які захищають організм від інфекцій;
- стійкі бактерії захищаються, що дозволяє їм і надалі викликати захворювання;
- мікроби здатні передавати стійкість до препаратів іншим бактеріям, а інфіковані люди стають переносниками.
Основні стратегії захисту бактерій від антибіотиків:
- блокування антибіотику мікробною клітиною: стійкі бактерії блокують потрапляння антибіотиків в клітину, зменшивши кількість отворів або прибравши їх взагалі;
- позбавлення від антибіотика: резистентні бактерії використовують «насоси» в стінках для видалення антибіотиків, які потрапили в клітину;
- знищення антибіотика: використання ферментів для руйнації структури антибіотика;
- нівелювання ефектів антибіотика: деякі антибіотики порушують життєво важливі функції бактерій, наприклад вироблення поживних речовин. Тому мікроби розробляють нові шляхи, які дозволяють обійти ефекти препарату;
- маскування: чимало антимікробних препаратів призначені для знищення певних частин (мішеней), тому бактерії змінюють «вигляд» таких частин, що не дозволяє антибіотику їх розпізнати.
Як захистити себе і свою сім’ю?
Хвороба виникає у випадках, коли мікроби розмножуються в організмі та провокують запальну реакцію. Захворювання від стійких мікробів важко вилікувати, а інколи взагалі неможливо. Ніхто не може повністю уникнути зараження мікроорганізмами, в тому числі резистентними. Однак деякі люди мають більший ризик. Тому слід захищатися від зараження.Знайте про свій ризик. Поспілкуйтеся з лікарем щодо вашого ризику стосовно певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також слідкувати за хронічними захворюваннями, якщо вони у вас є.
Ставте питання і спілкуйтеся. Поговоріть із сімейним лікарем щодо питань або проблем, які у вас є.
На прийомі у лікаря запитайте:
- Як можна попередити інфекційні хвороби?
- Що потрібно знати про антибіотики, які Ви мені призначили?
- Що роблять у закладі задля попередження інфекцій?
- Які дослідження допоможуть переконатися, що я вживаю правильний антибіотик?
- Як в лікарні боряться з антибіотикорезистентністю?
- Чи є необхідність в інвазивному пристрої (наприклад, катетері)?
- Перед контактом з вами попросіть медичного працівника обробити руки, якщо він цього не зробив.
Відповідальне використання антимікробних препаратів. Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря з дотриманням кратності і тривалості прийому.
Пам’ятайте, що домашні тварини також можуть переносити мікроби. Після контакту з тваринами та прибирання за ними ретельно мийте руки з милом.
Вакцинація. Щороку тисячі українців хворіють на захворювання, які можна попередити вакцинами. Поговоріть із батьками та проконсультуйтесь із лікарем.
Готуйте їжу безпечно. Бактерії в їжі можуть викликати захворювання, тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.
Правила безпеки харчових продуктів
Усі тварини мають мікроорганізми в кишечнику, як і люди. Використання антибіотиків в тваринництві призводить до «виживання» резистентних бактерій. Коли таких тварин використовують для виробництва продуктів харчування, стійкі до дії антибіотиків мікроби можуть їх забруднювати. Крім того, такі бактерії можуть проникати в оточуюче середовище і розповсюджуватися на фрукти, овочі або інші продукти, для поливу яких використовується забруднена (інфікована) вода.Чотири кроки до безпеки харчових продуктів.
- Чистота – мийте руки і робочу поверхню:
- мікроби, які здатні викликати захворювання (передусім, харчові отруєння) можуть виживати та розмножуватися по усій кімнаті;
- мийте руки з милом та водою протягом 20 секунд до, під час і після приготування їжі, а також перед її вживанням;
- посуд, дошки для нарізання та робочу поверхню необхідно мити гарячою мильною водою;
- фрукти і овочі слід промивати під проточною водою.
- Окреме зберігання. Сире м'ясо, морепродукти і яйця можуть бути джерелом інфекції.
- Використовуйте окремі дошки для нарізання і тарілки;
- зберігайте сире м'ясо, птицю, морепродукти подалі від інших продуктів навіть у холодильнику.
- Термічна обробка:
- їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою аби знищити мікробів (єдиний спосіб визначити чи правильно приготована їжа – використати харчовий термометр, так як її безпечність оцінити неможливо ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою);
- використовуйте харчовий термометр з метою визначення температури всередині страви, яка має бути:
71ᵒС – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини;
74ᵒС – для всієї домашньої птиці, включаючи курячий та індичий фарш;
74ᵒС – для страв із додаванням яєць;
63ᵒС – для шинки;
63ᵒС – для риби.
Бактерії швидко розмножуються при температурі 4,5-60ᵒС. Ніколи не залишайте продукти, що швидко псуються, довше ніж 2 години (або 1 години, якщо >32ᵒС).
- Охолодіть продукти:
- температура в холодильнику має бути меншою за 4,5ᵒС;
- продукти які швидко псуються зберігати поза холодильником більше двох годин заборонено (або більше однієї години при температурі повітря більше 32ᵒС);
- розморожувати заморожені продукти слід в холодильнику, холодній воді або в мікрохвильовій печі (заборонено розморожувати продукти при кімнатній температурі, так як мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури).
Хотите получать новые статьи на почту? |