Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи металевого присмаку в роті

Основні причини появи металевого присмаку в ротіПоява специфічного металевого присмаку в роті може бути як результатом вживаної їди, так і свідчити про певні патологічні процеси в організмі. Тому більш детальніше розберемо даний симптом.

Насамперед варто відзначити, що поява металевого присмаку в роті належить до такого порушення як дисгевзія, або іншими словами розлад смаку.
Відповідно причини його появи можуть варіюватися від чогось нешкідливого до серйозного захворювання.
Залежно від цього триватиме і прояв симптому.

Основні причини

  1. Захворювання порожнини рота. Наприклад, кровоточивість ясен, сухість у роті.
  2. Поганий догляд за зубами. «Поганий» означає відмову від регулярних оглядів у стоматолога та регулярного чищення щіткою чи ниткою.
  3. Інфекційні процеси в організмі, типу інфекцій носових пазух, верхніх дихальних шляхів. Смак зазвичай зникає, коли зникає інфекція.
  4. Вагітність. Причина появи металевого присмаку під час вагітності допоки не встановлена. При цьому спеціалісти пов'язують це з гормональними змінами. Так коли в одних жінок виникає тяга до солоних огірків та морозива, в інших виникає металевий присмак в роті. Зазвичай, дисгевзія є найбільш вираженішою в першому триместрі.
  5. Порушення зі сторони ЦНС. Наприклад, інсульт, параліч Белла.
  6. Ниркова недостатність. Надмірна сечова кислота, що виникає через втрату функції нирок, може викликати зміни смаку.
  7. Приймання певних лікарських препаратів, зокрема антибіотиків, гіпотензивних. Так тіло поглинає ліки, а потім воно виходить зі слиною.
  8. Проходження хімієтерапії та опромінення, особливо при раку голови та шиї. Цей побічний ефект іноді називають хімієтерапевтичним ротом або металевим ротом.
  9. Алергічна реакція на харчі, особливо на молюски та горіхи.
  10. Проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
  11. Вплив хімічних речовин.

Тактика

Звернення до лікаря потребують ті випадки, коли металевий присмак зберігається досить тривалий час.
У більшості випадків симптом зникне при усуненні основної причини. Попередньо лікар отоларинголог може призначити тест на смак, щоб визначити причину та ступінь розладу смаку. Завдяки цьому дослідженню вимірюють реакцію людини на різні хімічні речовини. Візуалізаційно виявити порушення допоможе ендоскопія носа або МРТ.
 
Проблема може зникнути без втручання або коли людина змінить спосіб життя, наприклад припинить прийом певних ліків.

В протилежному випадку розвиток спотвореного смаку може дещо вплинути на якісь життя пацієнта та підвищити ризики ненавмисної втрати або збільшення маси тіла, депресії.

Тому якщо у вас постійний металевий смак у роті, не намагайтеся просто замаскувати симптоми.
Доцільним буде поговорити зі своїм лікарем, який може визначити, чи наявне серйозне захворювання або стан, й допоможе вжити заходів для усунення основної причини.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм