Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми захворювання ясен

https://itmed.org/news/yak-novyy-etap-medreformy-pokrashchyt-yakist-medychnoyi-dopomogy/Якщо Ви стикаєтеся з проблемою у вигляді набряку та кровоточивості ясен після чищення зубів, це може бути ознакою захворювання ясен (пародонту). 

При цьому у більшості з нас проблеми з яснами виникають навіть при регулярному чищенні зубів та застосуванні допоміжних засобів. Тому розберемо детальніше причини ураження ясен та можливі методи їх запобігання.
 
Захворювання ясен в залежності від стадії розвитку поділяються на ряд типів та форм.
Легкий різновид називається гінгівітом, коли ясна виключно інфіковані. Якщо ви не лікуєте це, інфекція може проникнути нижче лінії ясен і потрапити в кістку. Тоді це стає більш серйозною формою захворювання під назвою пародонтит.
Дане поширене захворювання ясен (пародонтит) виникає, у тому випадку, коли внутрішній шар ясен відривається від зубів з наступним утворенням так званих кишень. Пародонтит визначається втратою кісткової тканини, що підтримує зуби.
 
Доведено, що і гінгівіт, і пародонтит підвищують ризик таких захворювань, як діабет, хвороби серця, остеопорозу, пневмонії та онкології. Тому раннє виявлення – це найкращий варіант.

Яка група осіб має підвищені ризики розвитку захворювань ясен?

До тригерів порушення можна віднести наступні стани:
  1. Шкідливі звички (куріння).
  2. Наявність в анамнезі захворювань: ЦД, артрит, хвороби серця та розлади імунної системи, такі як ВІЛ та СНІД.
  3. Неналежне дотримання гігієни ротової порожнини.
  4. Погана якість зубів (наприклад, ослаблені пломби).
  5. Спадковий фактор (наприклад у найближчих родичів є захворювання ясен або рання втрата зубів).
Механізм розвитку порушення полягає в продукуванні токсин бактеріями у роті, які можуть уражати тканину ясен. Якщо бактерії не видаляються під час чищення зубів, вони утворюють плівку (наліт), яку важко видалити. З часом зубний наліт твердне й утворює речовину, яка називається зубним каменем. Відмітимо, що для його видалення потрібно професійне очищення.

Характерні ознаки при захворюванні ясен

Насамперед відмітимо, що інфекції ясен на ранніх стадіях можуть викликати неприємні симптоми.
 
Так запущений періодонтит може спричинити втрату зубів, ускладнюючи процес вживання їди. Бактерії пародонтиту також можуть підвищити ризик проблем зі здоров’ям, від розвитку ЦД до інсульту та артриту.
 
Відмітимо, що до поширених скарг при інфекції зубів можна віднести:
  1. Неприємний запах з рота, навіть після чищення зубів.
  2. Набряк, підвищена чутливість або кровоточивість ясен.
  3. Зубний біль. 
  4. Чутливість зубів.

Діагностика так тактика лікування

Визначення стану ясен розпочинається з історії хвороби та встановлення факторів ризику. Надалі лікар стоматолог проводить огляд ротової порожнини.
 
Захворювання ясен (пародонту) лікують різними способами залежно від стадії захворювання, реакції пацієнта на попереднє лікування та загального стану здоров’я.
 
Після ретельної пародонтологічної оцінки рекомендації щодо лікування варіюються від нехірургічних методів лікування до хірургічних процедур. Нехірургічні методи контролюють ріст бактерій. Хірургічні процедури відновлюють тканини, що оточують й підтримують зуби. 
 
Так найкраще лікування гінгівіту полягає у проведенні професійної чистки з видаленням нальоту та зубного каменю.
 
У деяких випадках пацієнтові може знадобитися проведення незначних процедур для усунення пародонтозу. Лікар може відновити кістку навколо зубів, яка була втрачена внаслідок пародонтозу. Лікування періодонтиту іноді передбачає видалення уражених зубів.
 
У тому випадку якщо зуби на жаль не вдалося зберегти внаслідок інфекції та поширення запального процесу, існують варіанти, як зубні імплантати. Процедура їх встановлення є відносно швидкою та безболісною.
 
Враховуючи фактори ризику, запобігти захворюванню ясен можливо дотримуючись наступних рекомендацій: 
  1. Чищення зубів зубною пастою, що містить фтор.
  2. Чистка ниткою для видалення відкладень нальоту біля лінії ясен.
  3. Використання рідини для полоскання рота, щоб позбутися бактерій, які можуть залишитися на ваших зубах після чищення.
  4. Регулярна чистка зубів та проходження профілактичних стоматологічних оглядів.
  5. Відмова від паління.
Також варто пам'ятати, що навіть при успішному лікуванні пародонтоз може повернутися. Тому якщо ви починаєте помічати такі симптоми, як набряк або кровоточивість ясен, важливо звернутися за допомогою до стоматолога!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм