Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи виразки в роті

Основні причини появи виразки в ротіАфта або афтозна виразка — це патологічний стан, що характеризується появою виразки або ранки в ротовій порожнині. Афта є відкритою, болючою та являє собою найпоширеніший тип виразки рота. Локалізацією виразки можуть бути щоки та губи.

Основні причини

  1. Вплив стресового фактора.
  2. Вірусна інфекція.
  3. Гормональний дисбаланс.
  4. Харчова алергія (наприклад, цитрусові, шоколад, горіхи).
  5. Порушення зі сторони імунної системи.
  6. Травми ротової порожнини (наприклад, укус, стоматологічні процедури).
  7. Дефіцит вітамінів або мінералів (наприклад, заліза, фолієвої кислоти).
Відмітимо, що ризик розвитку афт збільшується, при наявності випадків порушення у когось з родини. Це насамперед стосується афт, що часто рецидивують.
 
При цьому у деяких випадках причину афти визначити неможливо.

Характерні ознаки

До загальних проявів афти відносять появу овальної виразки білої або жовтої за забарвленням. Вона має гіперемовану основу та досить болюча. Можлива поява поколювання в ротовій порожнині.
 
Додатково патологічний стан супроводжується лихоманкою, збільшенням лімфатичних вузлів та порушенням загального самопочуття, дискомфортними відчуттями та болем під час приймання їди чи навіть розмови.
 
Одразу відмітимо, що захворювання не заразне!
 
Процес загоєння афт займає від одного до трьох тижнів, без лікування. Серйозні ураження можуть зберігатися до двох місяців з наступним формуванням рубців.

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз можливо зазвичай на основі звичайного огляду. За необхідності можливе проведення біопсії ураженої ділянки та лабораторні дослідження крові. Важливо визначити й причину, що могла спровокувати формування афти та виключити інші схожі за перебігом захворювання. Наприклад, ракове ураження може виглядати як афта, але воно не загоюється без лікування.
 
Враховуючи, що афтозні виразки можуть загоюватися самостійно специфічне лікування не завжди є потрібним. Однак внесення певних корективів у спосіб життя допоможе пришвидшити процес відновлення.
Насамперед це необхідно оскільки рана це завжди ризик приєднання інфекції. Тому варто ретельно дотримуватися гігієни ротової порожнини, чистити зуби щіткою та зубною ниткою.
 
Медикаментозно з метою зменшення больових відчуттів лікар може призначити безрецептурні місцеві засоби. А також антибіотики, кортикостероїдну мазь, спеціальний ополіскувач для рота.
Варто звернутися до лікаря, якщо ураження завдає суттєвого дискомфорту, не зникає упродовж 3 тижнів та впливає на якість життя. 
 
Враховуючи, що афта може рецидивувати доцільно враховувати та запобігти впливу тригерам, що можуть вплинути на появу порушення. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм