Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гострий зубний біль: основні причини та методи лікування

Гострий зубний біль: основні причини та методи лікуванняЗубний біль це завжди біль, який просто неможливо стерпіти. Окрім того, він свідчить про явне пошкодження зуба. Тому наразі розберемо детальніше причини та характер зубного болю. 

Зубний біль означає біль у зубі або навколо нього. Іноді біль може спричиняти нестерпні відчуття, оскільки пульпа всередині зуба є м’якою речовиною, яка містить нерви, тканини та кровоносні судини.
 
Існує безліч причин зубного болю та його характеру. До прикладу, пульсуючий біль у зубі може виникнути у випадку безпосереднього пошкодження зуба, або розвитку інфекційного процесу в яснах. Нагадаємо, що зубний біль викликаний інфекцією або запаленням зуба називається пульпітом.

Характерні ознаки

Окрім сильного болю, до інших проявів даного стану можна віднести:
  • больові відчуття при вживанні солодкого чи холодного, укусі;
  • біль на постійній основі тупого характеру;
  • підвищена чутливість;
  • набряк рота або ясен;
  • головний біль;
  • гіперемія;
  • неприємний присмак у роті та запах;
  • лихоманка;
  • можлива поява гнійних виділень.

Основні причини

Зубний біль виникає внаслідок запалення центральної частини зуба, яка називається пульпою. Саме в пульпі розташовуються нервові закінчення, які дуже чутливі до болю. Запальний процес може бути спричинений як травмою, так і карієсом або інфекцією.
  • Карієс: є найпоширеніша причина зубного болю, що супроводжується ураженням бактеріями твердого шару емалі зуба. Спровокувати  надмірне розмноження патогенних збудників може неправильне харчування (надлишок солодощів) та недотримання належної гігієни рота. Основним проявом є поява плям на зубах коричневого чи чорного кольору. Тактика лікування буде направлена на усунення утвореного ушкодження та запального процесу. 
  • Скреготіння зубами: є поширеною проблемою, що може бути спричинена стресом, порушеннями сну або прикусом. Тобто якщо людина скреготить зубами під час сну, це може стирати емаль і навіть викликати тріщину.
  • Прорізування зубів: дійсно проблема стосується насамперед дітей, однак у дорослих ймовірно біль виникає коли зуби мудрості почнуть проштовхуватися крізь ясна.
  • Абсцес зуба: дана патологія характеризується формуванням зі змертвілої тканини так званої кишені, де утворюються гнійні виділення та розмножуються бактерії. Надання допомоги полягатиме в проведенні антибактеріальної терапії та дренування сформованого абсцесу.
  • Розкол зуба, що є частим побутовим явищем, коли, наприклад ми щось кусаємо тверде. Або ж причиною може бути травма.
  • Пошкодження пломби. 
  • Гінгівіт або інфекція ясен: може бути викликана неправильним чищенням зубів, шкідливими звичками, рядом захворювань, генетикою. Лікування також полягатиме у призначенні антибіотиків. 
Не варто забувати, що причинами зубного болю можуть бути й стани, не пов’язані з ротовою порожниною. До прикладу синусова інфекція, яка супроводжуватиметься болем у задніх зубах, стенокардія характерна болем в щелепі, мігрень.

Діагностика та тактика лікування

Окрім огляду, пацієнтові може знадобитися рентгенографія, аби визначити що саме є причиною зубного болю.
 
Існує кілька способів лікування зубного болю. Тактика залежатиме від перебігу ситуації.

Антибіотики та знеболювальні можуть полегшити симптоми зубного болю, але їхній ефект має тимчасовий характер. У цьому випадку важливо лікувати саме основну проблему.

Формування невеликої порожнини або відкол зуба потребує встановлення пломби.

Якщо бактерії з порожнини або тріщини проникають у пульпу зуба можливе проведення процедури з видаленням запалених нервових закінчень, кровоносних судин та сполучної тканини всередині зуба. Далі сформовану порожнину також заповнюють пломбувальним матеріалом.

Якщо зуб сильно пошкоджений можливо не обійтися без процедури з його видалення.

Домашні методи можуть трохи полегшити зубний біль. Але якщо він триває на постійній основі зволікати зі зверненням до лікаря не варто. 

І пам’ятайте, що регулярні візити до стоматолога допомагають запобігти серйозним проблемам із зубами, перш ніж вони викликають біль. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм