Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ксеростомія: основні причини сухості в ротовій порожнині

Ксеростомія: основні причини сухості в ротовій порожниніНе раз акцентувалося на важливому механізмові у вигляді продукування слини слинними залозами. Дійсно слина необхідна для зволоження й очищення рота та перетравлення їжі. Також дана речовина бере участь у запобіганні інфекції, контролюючи бактерії в ротовій порожнині. Однак при впливі певних патологічних факторів продукування слини може порушуватися, у вигляді зменшеної або навпаки надмірної кількості. Наразі розберемо детальніше саме основні причини сухості в ротовій порожнині.

Ксеростомія - це патологічний стан, що характеризується недостатнім продукуванням слини слинними залозами, що призводить до сухості в ротовій порожнині.

Основні причини

  1. Побічна дія внаслідок приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресантів, антигістамінних, діуретиків та ін.).
  2. Наслідки ряду захворювань та інфекційних процесів, від ВІЛ/СНІДу, хвороби Альцгеймера, до цукрового діабету, анемії та епідемічного паротиту.
  3. Наслідки медичних процедур при яких відбулося ураження слинних залоз (наприклад, при хімієтерапії).
  4. Пошкодження нервів голови та шиї, при травмах або операційних втручаннях.
  5. Зневоднення. 
  6. Хірургічне видалення слинних залоз.
  7. Спосіб життя, насамперед шкідливі звички (куріння).
  8. Віковий фактор (старіння).
  9. Стрес (підвищення рівня кортизолу впливає на зміну складу слини).
  10. Дихання з відкритим ротом.

Які симптоми ксеростомії?

До загальних ознак порушення відносять:
  1. Відчуття сухості в роті.
  2. Спрага.
  3. Виразки в роті та тріщини шкіри в кутиках рота.
  4. Відчуття сухості в горлі.
  5. Гіперемія та сухість язика.
  6. Порушення ковтання та труднощі при розмові.
  7. Неприємний запах з рота.
Відмітимо, що окрім вищезазначених скарг, підвищуються ризики й інших патологічних станів, від гінгівіту (захворювання ясен), карієсу та інфекцій ротової порожнини (молочниця).

Діагностика та тактика лікування

Для визначення причини сухості в роті лікар може призначити лабораторні дослідження крові та визначення кількості виробленої слини.

Тактика лікування відповідно залежатиме від основної причини ксеростомії. У більшості випадків терапія буде направлена на усунення або контроль основного захворювання, профілактику карієсу та збільшення виділення слини.
Так якщо проблема криється в негативній дії певних лікарських препаратів, які приймає пацієнт, лікарем може бути рекомендовано корекція дозування або заміна ліків на аналог, який не буде викликати сухість в роті.

Однак у тому випадку, якщо захворювання неможливо усунути (хвороба Альцгеймера), дії лікаря будуть направлені на збільшення продукування слини. Для цього призначаються засоби у формі ополіскувача або спрею, ліків, що допомагають підвищенню вироблення слини.

Самостійно допомогти полегшити симптоми ксеростомії можливо використовуючи жуйки або льодяники без цукру, вживаючи велику кількість води, застосовуючи зубну пасту з фтором, дихаючи носом наскільки це можливо. 

Також за показаннями доцільним буде використання штучного замінника слини.
Вагому роль відіграє і внесення корективів у спосіб життя:
  • обмеження гострої або солоної їжі;
  • відмова від паління;
  • дотримання гігієни ротової порожнини.
Пам'ятайте, що сухість у роті сама по собі не є серйозним захворюванням. Однак іноді це є симптомом іншого основного патологічного стану, яке потребує лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм