Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Камені слинних проток: основні симптоми та методи лікування

Камені слинних проток: основні симптоми та методи лікуванняФункція слинних залоз полягає в продукуванні слини, яка підтримує рот вологим, допомагаючи захистити зуби від швидкого руйнування та перетравлювати їжу. 

Деякі захворювання можуть вражати ваші слинні залози. Серед них й закорковування каменями слинних проток.
 
Камені слинних проток або сіалолітіаз — це патологічний стан, що супроводжується формуванням маси кристалізованих мінералів. Вони утворюються в трубках, через які проходить слина після того, як вона утворюється в слинних залозах. 
 
Формування даного типу конкрементів переважно зустрічається в дорослих людей (найчастіше чоловіків) та є найпоширенішою причиною закорковування слинних проток.
Враховуючи, що в ротовій порожнині є три пари великих слинних залоз, камені найчастіше виникають у протоках, пов’язаних із підщелепними залозами. При цьому можливе утворення як одного, так і декількох каменів.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття, що локалізуються на обличчі, ротовій порожнині та шиї та посилюються під час приймання їди.
  2. Набряк. 
  3. Поява болючої шишки під язиком.
  4. Сухість у роті.
  5. Труднощі при ковтанні та відкритті рота.
Також можливе приєднання бактеріальної інфекції, у випадку коли слина застоюється в залозах. Тому при появі інфекції у хворого виникатимуть скарги у вигляді лихоманки та ознобу, гіперемії, неприємного запаху з рота.
 
Відмітимо, що симптоми можуть виникати з одного боку (односторонні) або з обох сторін (двосторонні).

Основні причини

Механізм розвитку утворення каменів полягає в кристалізації певних складових слини, а саме фосфату кальцію та карбонату кальцію. Вони можуть досягати різних розмірів та блокувати слинні залози, спричиняючи накопичення слини й викликаючи відповідні симптоми.

Достеменно невідомо, чому саме виникають конкременти. Однак спеціалісти відмічають певні фактори ризику, до яких відносять:
  • зневоднення, що підвищує концентрацію слини;
  • приймання певних лікарських препаратів(наприклад, гіпотензивні);
  • захворювання нирок;
  • куріння;
  • дефіцит харчування.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду та тестів візуалізації. Серед них рентгенографія, УЗД, КТ.
 
Щодо тактики лікування, то існує кілька різних методів усунення каменів у слинних протоках. Насамперед в домашніх умовах лікар рекомендуватиме пити достатню кількість води, смоктати цитрусові цукерки (без цукру), обережно масажувати уражену ділянку. Це допоможе перемістити камінь з протоки.

Виштовхнути камінь стоматолог може натиснувши на обидві сторони протоки. Великі камені або камені, розташовані глибоко в протоці, можуть бути видалені хірургічним шляхом.

Не є виключенням, коли знадобиться застосування ударних хвиль, аби розбити конкременти на менші частинки.

При приєднанні до патологічного процесу інфекції можливе проведення антибактеріальної терапії.

У більшості випадків камінь зі слинної протоки видаляється без будь-яких ускладнень. Показанням до видалення ураженої слинної залози є часті рецидиви формування каменів з інфекційним процесом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм