Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини зміни кольору зубів, про які ми не здогадуємося

Причини зміни кольору зубів, про які ми не здогадуємосяПідтримувати ідеально білосніжну посмішку є справою складною. Адже є багато речей, через які зуби можуть втратити свій блиск та колір, але при цьому існує стільки ж способів усунути плями на зубах та запобігти їх появі. 

Особливості зміни кольору зубів 

Те, як змінюється колір зубів, може допомогти визначити причину:
  1. Жовтий: переважно зміна забарвлення пов'язана з віком. Так чим старшою стає людина, тим більше біла поверхня емалі зубів може зношуватися. Відповідно жовта серцевина зубів стає більш помітною.
  2. Коричневий: причиною є куріння, вживання темних напоїв, такі як чай або кава, неналежне чищення зубів.
  3. Білий: поява білих плям може вказувати на розвиток стану під назвою — флюороз. Це відбувається, коли зуби контактують із занадто великою кількістю фтору з питної води або надмірного використання ополіскувачів та зубних паст з його компонентом.
  4. Чорний: є сигналом про серйозні захворювання, такі як карієс або некроз пульпи зуба.
  5. Фіолетовий: переважно викликане вживанням червоного напою (наприклад, вино).

Причини зміни кольору зубів 

Як зазначалося вище причин зміни кольору зубів досить багато. При цьому на більшість з них неможливо вплинути, наприклад на такі як генетика та вік. Так з віком зовнішня емаль стирається, жовтий дентин під нею стає більш помітним. Дентин — це другий шар кальцинованої тканини.
 
Спосіб життя є іншою проблемою яку ми можемо скоригувати. Наприклад поява плям на зубах може бути спричинена типом харчових продуктів та напоїв (кава, чай, вино, продукти з високим вмістом крохмалю) або ж курінням.
 
Також до можливих причин зміни кольору зуба можна віднести:
  1. Неналежна гігієна зубів. Тобто часте пропускання очищення зубів щіткою та зубною ниткою може призвести до утворення нальоту та плям на зубах. Відмітимо, що такий результат може виникнути внаслідок відсутності й професійного чищення зубів.
  2. Наявність в анамнезі захворювань, що перешкоджають нормальному розвитку зубної емалі.
  3. Приймання лікарських препаратів (наприклад, антибіотики, антигістамінні).
  4. Травма, внаслідок якої порушується кровопостачання до зуба.
  5. Надлишок фтору, що потрапляє з джерел навколишнього середовища (природний високий рівень фтору у воді) або через надмірне вживання (застосування фтору, полоскання, зубна паста).
  6. Хронічна сухість у роті або відсутність слини.
  7. Стоматологічні матеріали, особливо ті, що містять сульфід срібла. Вони можуть надавати сіро-чорного кольору зубам.

Варіанти відбілювання зубів

Насамперед варто відзначити, що не кожен може стати кандидатом на відбілювання зубів. А варіанти лікування для відбілювання можуть відрізнятися залежно від причини зміни кольору
 
Зазвичай запропоновані методи можуть включати:
Відбілювання в домашніх умовах, що базуватиметься на униканні харчів та напоїв, які викликають жовті плями. Також можливо застосовувати прості у використанні відбілювачі у вигляді липких смужок.
 
Варто пам'ятати й про покращення щоденного чищення зубів (зміна техніки чищення зубів протягом двох хвилин, спочатку після пробудження і знову перед сном). Однак потрібно бути  обережними з чищенням зубів відразу після вживання кислих продуктів і напоїв. Поспіх може змусити кислоти змити ще більше емалі та призвести до ерозії.
Відповідно професійне відбілювання відбувається у кабінеті стоматолога. Так лікар наносить захисний гель або застосовує гумовий щиток на ясна з наступним використанням відбілюючого засобу.
 
Також можливе накладання спеціального матеріалу на заплямовані ділянки зубів або всю передню частину зуба (вініри), щоб змінити їх колір та форму.

Пам'ятайте, що змінивши лише кілька простих правил можливо запобігти зміні кольору зубів. Так якщо ви любите каву, подумайте про те, щоб скоротити її споживання або знайти альтернативу. Сюди ж варто віднести й відмову від паління, яке впливає не тільки на стан зубів, а й на загальний стан здоров'я. Якщо ж зуби мають ненормальний колір, який зберігається, попри всі зусилля щодо гігієни порожнини рота, а також якщо присутні інші симптоми, обов'язково запишіться на прийом до стоматолога.
 
Сьогодні під час звичайного відвідування аптеки можна обрати найбільш відповідний спектр засобів догляду за ротовою порожниною. Адже посмішка стала своєрідною візитною карточкою людини. Головне це обрати той варіант догляду та при необхідності відбілювання, який буде безпечним та ефективним. Знову ж таки всі маніпуляції рекомендовані після консультації у лікаря стоматолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм