Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи скреготу зубами

Основні причини появи скреготу зубамиБруксизм – це порушення, що супроводжується появою скреготу зубами, який особливо часто виникає під час сну. Хоча не є виключенням коли бруксизм наяву не викликає скреготу зубами. Натомість люди частіше стискають зуби або напружують м’язи навколо щелепи.

Саме від часу появи скреготу розрізняють нічний бруксизм (виникає під час сну) та бруксизм у стані неспання (підсвідоме стиснення щелепи під час неспання). Бруксизм уві сні вважається руховим розладом, пов’язаним безпосередньо зі сном. Особи, який мають саме «нічний» тип порушення часто мають інші розлади сну, такі як хропіння та зупинки дихання (апное сну).
 
Легкий бруксизм може не потребувати лікування. Однак не є виключенням, коли порушення може бути досить сильним аби призвести до ураження щелепи з пошкодженням зубів. Головного болю та ін..

Характерні ознаки

Насамперед відзначимо, що людина може не усвідомлювати, що вона скрипить зубами, доки не з’являться симптоми. До них можна віднести:
  1. Скрегіт або стиснення зубів, яке може бути досить гучним, настільки, що це може чути партнер хворого.
  2. Підвищена чутливість зубів.
  3. Зуби можуть бути зламаними, сколеними або розхитаними.
  4. Нестійкі пломби.
  5. Напружені м’язи щелепи, інколи з неможливістю відкрити чи закрити повністю рот.
  6. Біль у щелепі, шиї або обличчі.
  7. Тупий головний біль, що починається в скронях.
  8. Порушення сну.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме може стати причиною бруксизму. Однак спеціалісти відзначають стосовно можливого впливу об’єднаних фізичних, психологічних та генетичних факторів.
До прикладу:
  1. Тривожність та стрес.
  2. Звичка під час концентрації.
  3. Віковий фактор (бруксизм часто зустрічається у маленьких дітей).
  4. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресантів).
  5. Куріння та зловживання алкоголем.
Також не є виключенням, коли скрегіт зубами пов’язаний з іншими захворюваннями в анамнезі, типу хвороби Паркінсона, деменції, гастроезофагеальної рефлексної хвороби.

Тактика 

При підозрі, що Ви скрипите зубами або це є причиною появи інших скарг варто звернутися до лікаря стоматолога. Він вже перевірить зуби на предмет стоншення та прикус, вирівнювання.
Залежно від передбачуваних причин додатково можливо знадобиться звернутися до іншого спеціаліста для лікування основного захворювання.

Щодо лікування, то у багатьох випадках воно не потрібне. Так багато дітей переростають бруксизм без лікування, а багато дорослих не скрегочуть і не стискають зуби настільки, щоб потребувати лікування. Однак, якщо проблема серйозна, лікар стоматолог допоможе обрати найбільш відповідний метод позбавлення від проблеми. До прикладу:

Капи: вони являють собою так звану шину для зубів, яка є особливо корисною під час бруксизму уві сні. Так вони пом’якшують зуби та запобігають скреготу один об одного під час сну. Також додатково зменшується навантаження на щелепу. 

Редуктивна коронопластика: даний метод полягає у зміні форми або вирівнюванні накусної поверхні ваших зубів. Зазвичай проводиться, коли бруксизм викликаний скупченістю та неправильним розташуванням зубів.

Ін’єкції ботулінічного токсину. Попри те, що ботокс не усуває проблем, він дає можливість розслабити жувальну порожнину та своєю чергою зменшити скрегіт зубами й виниклі внаслідок цього головний біль.

Зниження стресу: так, дійсно у багатьох скрегіт зубами пов’язаний з проблемами психічного здоров’я, такими як стрес, тривожність та депресія. Тому у такому випадку лікар психотерапевт може запропонувати спробувати медитацію, йогу та безпосередню розмовну роботу зі спеціалістом.

Спеціальні вправи для м'язів язика та щелепи.

Важливо розуміти, що бруксизм може спричинити ряд ускладнень, серед яких головний біль та біль у щелепі, а також ураження зубів, від їх пошкодження та нестійкість до суттєвого стирання. У крайніх випадках також можуть виникнути проблеми з жуванням, розмовою та ковтанням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм