Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дисгевзія: основні причини розладу смаку

Дисгевзія: основні причини розладу смакуПричини порушення смаку варіюються від звичайної застуди до ураження нервової системи. При цьому даний стан людина може відчувати як тимчасово з частковою втратою здатності відчувати смак, так повністю, що відбувається досить рідко. Тому розберемо детальніше особливості розвитку дисгевзії.

Дисгевзія - це порушення, що супроводжується розладом смаку у вигляді змінених відчуттів, наприклад поява металевого, кислого або гіркого присмаку.
У той час як дисгевзія належить до спотвореного відчуття смаку, агевзія характеризується повною його втратою.

Основні причини

  1. Розвиток інфекційних процесів. Наприклад, порушення нюху під час ГРВІ може вплинути на відчуття смаку. Прикладом є COVID-19, ангіна, інфекція слинних залоз.
  2. Дефіцит поживних речовин, внаслідок неправильного харчування. Так порушення смаку може бути спричинено низьким рівнем цинку або вітаміну В12 в організмі.
  3. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресанти, гіпотензивні).
  4. Шкідливі звички, насамперед паління.
  5. Запалення ясен, яке окрім розладу смаку викликає неприємний запах з рота (наприклад, гінгівіт, пародонтоз).
  6. Розлади нервової системи (наприклад, параліч Белла, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз).
  7. Порушення нюху, яке тісно пов’язане зі смаковими відчуттями. Відповідно розвиток одного стану впливає на здатність проявлятися іншого.
  8. ГЕРХ (кислотний рефлюкс), коли шлункова кислота потрапляє в рот.
Окрім різних патологічних станів в організмі, причиною порушення смаку є природний процес старіння та інколи період вагітності (через сплеск гормонів). За статистичними даними більшість випадків дисгевзії припадає на чоловіків вікової категорії 60+.

Які симптоми характерні при дисгевзії?

Окрім того, що при дисгевзії у хворого з'являється солодкий, кислий, гіркий або металевий смак, можлива поява неприємного присмаку у роті, навіть якщо нічого не їсти. 
 
Також можливі випадки, коли починає подобатися їда, яка раніше була нестерпною, і навпаки. 

Тактика

Діагностика порушення включатиме ряд обстежень для подальшої оцінки розладу смаку. В залежності від додаткових симптомів можливе проведення лабораторних досліджень крові, тестів візуалізації (КТ, МРТ, рентгенографія, УЗД).
 
Тактика лікування полягатиме в усунення основної причини дисгевзії, що надалі може допомогти відновити смакові відчуття.
Так, наприклад проведення антибактеріальної терапії буде доцільним при розвитку інфекційних процесів.

Симптоми легкого перебігу респіраторних захворювань можливо контролювати за допомогою антигістамінних препаратів або протинабрякових.

Не варто забувати й про вагому роль способу життя. Інколи внесення корективів дає можливість покращити відчуття смаку. Насамперед це стосується відмови від паління, дотримання збалансованого та правильного харчування, правильна гігієна зубів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм