Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як не стикнутися восени з гіповітамінозом?

Як не стикнутися восени з гіповітамінозом?Дефіцит вітамінів являє собою загальні симптоми та причини дефіциту різних елементів. Ця проблема є досить поширеною та може значно вплинути на повсякденне життя.

Розпізнавання ознак дефіциту вітамінів дасть можливість вчасно відреагувати та скоригувати свій раціон.

Основні причини

  1. Неправильне харчування з недостатнім споживанням фруктів, овочів, м’яса або молочних продуктів.
  2. Порушення процесу всмоктування у кишківнику, що може виникнути на тлі целіакії або хвороби Крона.
  3. Приймання певних лікарських препаратів, які можуть впливати на засвоєння або метаболізм вітамінів.
До поширених медичних причин дефіциту вітамінів також включають алкогольну хворобу печінки, печінкову недостатність, захворювання нирок та  ін..

Характерні ознаки

Зазвичай помітні ознаки дефіциту не починають розвиватися, до моменту досягання низьких рівнів протягом кількох місяців.
  1. Ламкість волосся та нігтів: однією з причин є дефіцит В7 (біотин), що допомагає організму перетворювати їжу в енергію. Крім того, фактором ризику є тривале застосування антибіотиків та деяких протисудомних препаратів.
  2. Виразки або тріщини в куточках рота. Вони часто є результатом дефіциту заліза або вітамінів групи В.
  3. Легке утворення синці, що може статися через погане утворення колагену (речовини, яка надає міцність стінкам кровоносних судин).
  4. Кровоточивість ясен. Причиною може бути нестача вітаміну С. Однак варто враховувати й техніку чищення зубів. 
  5. Порушення зору, особливо в темряві. Причина може критися в дефіциті вітаміну А, що підвищує ризики здатності погано бачити в умовах слабкого освітлення.
  6. Себорейний дерматит. Багато факторів можуть викликати лупу і себорейний дерматит. Одним з них є дієта з низьким вмістом поживних речовин. 
  7. Випадання волосся.
  8. Поява горбиків на шкірі. 
  9. Синдром неспокійних ніг. Неприємні та дискомфортні відчуття в нижніх кінцівках зазвичай пов’язані з дефіцитом заліза.
  10. Коливання настрою.
Конкретні симптоми залежать від того, які вітаміни мають низький рівень, оскільки кожен із них відіграє різну роль у нашому організмі. Наприклад, дефіцит вітаміну D  може призвести до слабкості кісток та високих ризиків переломів, тоді як дефіцит фолієвої кислоти може призвести до анемії, яка спричиняє втому та слабкість.

Діагностика та тактика лікування

Варто враховувати, що дефіцит вітамінів викликає більш ніж один симптоми. При цьому скарги можуть виникати в результаті дефіциту кількох різних вітамінів. Тобто симптоми не завжди чітко корелюють із конкретним дефіцитом вітаміну. Саме тому діагностичне тестування є єдиним способом підтвердити дефіцит вітаміну.
 
Окрім лабораторних досліджень лікар враховує дані отримані під час фізикального огляду (наприклад, наявність синців, зміна кольору шкіри) та при зібранні анамнезу.

Якщо існують підозри, що причина дефіциту криється в поганому всмоктування вітамінів, лікар може призначити ендоскопію, для перевірки внутрішнього вигляду шлунка або кишківника.

Лікування авітамінозу передбачає заміну вітамінів. Якщо причиною дефіциту є певне захворювання, то його лікування є необхідним.

У більшості випадків випадках зміни у раціоні дадуть можливість виправити та запобігти погіршенню дефіциту. 

За необхідності лікар може призначити вітамінні добавки, як рецептурні, так і препарати без необхідності рецепта. Коли є проблеми зі всмоктуванням, такі добавки, як вітамін B12, потрібно вводити ін’єкційно замість перорального прийому.
 
Пам’ятайте, що здорове та різноманітне харчування є важливою складовою міцного здоров’я. А харчові добавки не можуть замінити повноцінне харчування. Тому введення до раціону будь-яких добавок попередньо потребують консультації спеціаліста. Саме лікар допоможе підібрати правильне дозування та визначить чи взагалі існує потреба у додаткових препаратах.
Адже варто розуміти, що прийом вітамінно-мінеральних добавок за відсутності дефіциту та консультації лікаря може спричинити протилежний результат.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм